Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európsky zdravotný preukaz nestačí

Ilustračná foto Foto: TASR

Každý, kto vycestuje do zahraničia, by mal mať povinne Európsky zdravotný preukaz. Odborníci tvrdia, že samotný preukaz nestačí.

Bratislava 27. marca (TASR) - Cestovné poistenie sa stalo bežnou súčasťou takmer každej turistickej alebo pracovnej cesty do zahraničia. Je určené pre každého, kto chce do zahraničia vycestovať s vedomím istoty, že je zabezpečený pre prípad náhleho ochorenia, úrazu, straty batožiny alebo zapríčinenia škody tretej osobe, a že sa kedykoľvek môže obrátiť na asistenčnú spoločnosť so žiadosťou o pomoc.

Každý, kto vycestuje do zahraničia, by mal mať povinne Európsky zdravotný preukaz. Avšak, ako hovoria odborníci, ten samotný nestačí.

Jana Sayedová zo spoločnosti Finanzpartner radí: "Na základe Európskeho zdravotného preukazu vám v zahraničí preplatí slovenská zdravotná poisťovňa úkony len vo výške zodpovedajúcej cene tých istých úkonov na Slovensku. Vo väčšine krajín je však zdravotná starostlivosť podstatne drahšia ako na Slovensku. Už pri náhlom ochorení alebo úraze v zahraničí vás už aj najbežnejšia choroba či zranenie (napr. chrípka, vyvrtnutý členok) môžu stáť rádovo stovky až tisícky eur, ktoré je zväčša potrebné zaplatiť lekárovi alebo nemocnici na mieste v zahraničí. Bez príslušného cestovného poistenia by tieto náklady znášal človek sám."

Preto, ako radí, je istotou a garanciou cestovné poistenie. Jeho hlavnou zložkou je najmä krytie liečebných nákladov v zahraničí. Toto poistenie zabezpečí predovšetkým úhradu nákladov spojených s ošetrením, liečením či dokonca hospitalizáciou v nemocnici, náklady na vyšetrenia u lekára-špecialistu, náklady na nevyhnutné lieky, transport a na ďalšie úkony spojené s chorobou alebo zranením.

Súčasťou základných balíčkov cestovného poistenia je aj úrazové poistenie, ktoré poskytne navyše k liečebným nákladom aj odškodné za utrpenú bolesť, a tiež peniaze navyše za zdravotnú a inú ujmu.

Medzi doplnkové pripoistenia patrí napríklad poistenie batožiny a vecí osobnej potreby. Toto poistenie Sayedová určite odporúča v prípade, keď súčasťou cestovnej výbavy sú drahšie športové potreby, oblečenie, elektronika, videotechnika a pod., alebo ak poistený cestuje lietadlom či autom. Pomerne vysoké percento batožiny prepravovanej letecky býva poškodené.