Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Euroskupina je už unavená z Grécka, ktoré prišlo s ponukou ústupkov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a grécky premiér Alexis Tsipras informujú médiá po spoločnom stretnutí 23. marca 2015. Foto: TASR/AP Photo

Ministri financií eurozóny vyjadrili sklamanie s postupom gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý sa pokúsil obísť ich veto a žiadal priamo nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o finančnú pomoc.

Riga 24. apríla (TASR) - Ministri financií eurozóny vyjadrili sklamanie s postupom gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý sa pokúsil obísť ich veto a žiadal priamo nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o finančnú pomoc. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Grécku dochádzajú peniaze a príprava reforiem viazne. Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, ktorí dnes v Rige hodnotia grécky plán reforiem, ale pred začatím stretnutia signalizovali, že Atény stále nedosiahli dostatočný pokrok v reformných plánoch.

Tsipras sa vo štvrtok (23.4.) na mimoriadnom summite Európskej únie (EÚ) pokúsil obísť Euroskupinu a požiadal o naliehavé stretnutie nemeckú kancelárku aj francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda na okraj summitu. Ale podľa pravidiel v eurozóne o uvoľnení finančnej pomoci Grécku rozhoduje Euroskupina, teda ministri financií. Merkelová už v marci vyhlásila, že to rešpektuje.

Grécka ľavicová vláda sa dostala k moci po predčasných voľbách koncom januára vďaka sľubom, že zastaví úsporné opatrenia a reformy, a dohodne s veriteľmi z eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) zmenu úverových podmienok. Kabinet v Aténach sa snaží získať zvyšných 7,2 miliardy eur z 240-miliardového záchranného balíka.

Koncom februára sa Grécko dohodlo s veriteľmi na predĺžení záchranného programu do 30. júna. No na to, aby získalo peniaze, musí veriteľom predložiť dôveryhodný plán reforiem. Ale všetky doterajšie návrhy Atén boli len všeobecné a bez podobností o tom, ako chcú vyriešiť svoje dlhové problémy. Ak obe strany nenájdu kompromis a Grécku dôjdu peniaze, bude musieť vyhlásiť platobnú neschopnosť a hrozí mu odchod z eurozóny.

Niektorí ekonómovia sa však domnievajú, že ani prípadný štátny bankrot Grécka ešte nemusí znamenať jeho vystúpenie z menového bloku. Prieskum agentúry Bloomberg totiž ukázal, že analytici odhadujú možnosť, že Grécko v nasledujúcich týždňoch nebude schopné uhradiť splátky z dlhu na 40 % a možnosť jeho odchodu z eurozóny na 30 %. Ale takmer štyria z piatich respondentov v prieskume uviedli, že vyhlásenie platobnej neschopnosti nemusí viesť k tzv. grexitu.

Podľa agentúry Reuters Grécko dnes prišlo do Rigy s ponukou istých ústupkov, aby získalo peniaze skôr, ako mu dôjde hotovosť. Veritelia pripomenuli Aténam, že rokovania musia nabrať tempo, ak chcú do júna dosiahnuť dohodu.

Tsipras po stretnutí s Merkelovou vo štvrtok vyhlásil, že chce dohodu už do konca apríla. A Merkelová povedala, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa Grécko vyhlo štátnemu bankrotu.

Grécky minister financií Janis Varufakis deň pred odchodom do Rigy vo svojom blogu napísal, že súhlasí s niektorými podmienkami veriteľov. Uviedol, že grécka vláda chce zracionalizovať dôchodkový systém, napríklad obmedzením predčasného odchodu do dôchodku, a je tiež ochotná čiastočne sprivatizovať štátne podniky a vytvoriť plne nezávislý daňový úrad. Ale odmietol ďalšie znižovanie dôchodkov alebo platov v štátnej správe a dodal, že chce voľnosť pri rozhodovaní o výške primárneho rozpočtového prebytku.

Tieto ústupky by mohli viesť k zmierneniu napätia medzi Gréckom a veriteľmi po troch mesiacoch zložitých rokovaní, ktoré zatiaľ nepriniesli takmer žiadny výsledok.

No podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis ešte pred dnešnými rokovaniami skonštatoval, že na stretnutí v Rige dohodu neočakáva a vyzval Grécko, aby urýchlilo práce na návrhu reforiem.

A slovenský minister financií Peter Kažimír, ktorý je podľa vlastných slov už mierne unavený z gréckej ságy, sa domnieva, že koniec júna je teraz posledným termínom pre dosiahnutie dohody, keďže záchranný program bol predĺžený práve do 30. júna.

Aj investori očakávajú výsledky až na nasledujúcej schôdzi Euroskupiny, ktorá sa uskutoční 11. mája v Bruseli. Ale niektorí predstavitelia eurozóny agentúre Reuters povedali, že podľa ich názoru ani v máji ešte dohoda nebude. Grécko má pritom 12. mája uhradiť MMF splátku z úveru vo výške 750 miliónov eur.