Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Euroskupina schváli vstup Lotyšska do eurozóny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Luxemburgu sa dnes streli ministri financií eurozóny, diskutujú aj o situácii v krízou zasiahnutých krajinách - na Cypre a v Grécku.

Luxemburg 20. júna (TASR) - Euroskupina odobrí vstup Lotyšska do eurozóny od 1. januára 2014, informovala agentúra DPA.

V Luxemburgu sa dnes streli ministri financií eurozóny. "Dáme odporúčanie lídrom štátov a vlád EÚ," povedal na začiatku zasadnutia takzvanej Euroskupiny nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Summit lídrov krajín Európskej únie (EÚ) sa bude konať 27. a 28. júna v Bruseli. Konečné rozhodnutie potom prijmú ministri financií EÚ 9. júla. Lotyšsko plní všetky maastrichtské kritériá a má sa stať 18. členským štátom eurozóny.

Ministri financií okrem toho na dnešnom stretnutí diskutujú o situácii v krízou zasiahnutých krajinách - na Cypre a v Grécku. Neočakáva sa žiadne uznesenie k vládnej kríze v Grécku, ktorá vznikla po zrušení verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Ministri sa tiež zaoberajú listom cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa, v ktorom požaduje opätovné prerokovanie podmienok záchranného programu pre krajinu. Podľa diplomatov eurozóny ministri sú proti zmene programu, ktorý má hodnotu 10 miliárd eur.

"Pre Cyprus neexistuje žiadna reálna alternatíva ako stopercentná realizácia záchranného programu," povedal v Luxemburgu člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen.