Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Euroskupina odmietla žiadosť Grécka o predĺženie záchranného programu

Slovenský minister financií Peter Kažimír (štvrtý sprava) počas debaty s ministrami financií eurozóny na mimoriadnom stretnutí v Bruseli 27. júna 2015. Foto: TASR/AP

Gréci žiadali, aby sa program predĺžil na obdobie po 5. júli, kedy sa má uskutočniť referendum.

Brusel 27. júna (TASR) - Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem oficiálne potvrdil, že ministri financií eurozóny záchranný program pre Grécko nepredĺžili. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Ako šéf Euroskupiny po skončení mimoriadnej schôdzky uviedol, platnosť záchranného programu pre Grécko "vyprší v utorok v noci". To znamená 30. júna tak, ako sa pôvodne plánovalo. Grécky minister financií Janis Varufakis následne zasadnutie opustil a 18 ministri pokračujú neformálnou schôdzkou, v rámci ktorej budú diskutovať o tom, ako naďalej udržať stabilitu spoločnej meny.

Svojím rozhodnutím Euroskupina reagovala na nečakané oznámenie gréckeho premiéra, že vláda sa rozhodla vyhlásiť referendum o najnovších návrhoch veriteľov v súvislosti s reformami, ktoré má Grécko zrealizovať.

Referendum sa má podľa plánov gréckej vlády uskutočniť 5. júla, Atény však majú čas len do 30. júna, aby pristúpili na požiadavky veriteľov a získali tak zvyšnú sumu zo záchranného balíka, ktorej hodnota je 7,2 miliardy eur. Ak by sa tak stalo, budú mať dostatok financií aj na splatenie dlhu Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorému majú splátku za takmer 1,6 miliardy eur uhradiť tiež najneskôr 30. júna.

Grécky minister financií Janis Varufakis pritom prišiel na dnešnú mimoriadnu schôdzku do Bruselu, na ktorej mal pôvodne oznámiť, či Grécko súhlasí s návrhmi veriteľov, žiadať o predĺženie programu o jeden mesiac. Cieľom bolo získať čas na konanie a spracovanie výsledkov referenda a ako dodal, splnenie požiadaviek obyvateľov, keďže vláda sa zaviazala, že sa bude výsledkom referenda riadiť.

Grécky parlament pokračuje v rokovaní o referende k reformám

Bez ohľadu na možný neúspech rokovaní s veriteľmi o finančnej pomoci Aténam pokračujú poslanci gréckeho parlamentu v diskusii o referende o požadovaných reformách, ktoré by sa mali stať v Grécku základom skutočného obratu k lepšiemu. Informuje o tom agentúra DPA. Referendum by sa malo konať v nedeľu (5.7.)

Poslanci dnes popoludní diskutujú okrem iného o tom, či je vôbec návrh referenda, ktoré chce premiér Alexis Tsipras, v súlade s ústavou.

Grécka opozičná socialistická strana Pasok tvrdí, že sa o finančných otázkach nemôžu v krajine konať ľudové hlasovania.

Dnes sa pred bankomatmi v Grécku vytvárajú dlhé rady. Médiá však informujú, že pred bankomatmi pri parlamente niet chvíľami nikoho.

P. KAŽIMÍR: Návrh Grécka na referendum prišiel príliš neskoro

Referendum ako vhodný nástroj pre grécku vládu v súvislosti s rokovaniami o otázke štátneho dlhu nie je nový nápad, prichádza však neskoro. Uviedol minister financií SR Peter Kažimír v rámci ďalšieho kola rokovaní Euroskupiny o gréckej otázke.

"Referendum je zaujímavý nápad, ale príliš neskoro. Nie je to otázka, ktorá prišla prvýkrát na program dňa," upozornil Kažimír.

Pripomenul, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble už viackrát vláde z Atén navrhoval, že je to férový nástroj ako do neľahkého politického rozhodovania zapojiť aj voličov, teraz je to ale príliš neskoro.

Šéf slovenského rezortu financií upozornil, že vo vzťahoch medzi veriteľmi a Gréckom existuje nejaký právny rámec a ak záchranný finančný program nebude predĺžený, tak sám od seba skončí v utorok 30. júna.

"Mám pocit, že sa opäť vraciame k politike. Celé štyri mesiace sa sústreďujeme akoby len na to, ako splniť volebné ciele Syrizy," konštatoval Kažimír. S kritickým odkazom na ľavicovú grécku vládu dodal, že "ak niekto sľúbi nebo na zemi a nie je schopný to splniť, nemôže vinu hádzať na druhých".

"Pravda je pravda, klamstvo je klamstvo," povedal záverom Kažimír.

Po prvej časti dnešných rokovaní v Bruseli ministri financií eurozóny zamietli grécky návrh na predĺženie európskej časti záchranného programu po 30. júni. Grécka strana žiadala, aby sa program predĺžil na obdobie po 5. júli, kedy sa má uskutočniť referendum o tejto otázke.

Grécky minister financií Janis Varufakis rokovania opustil a jeho rezortní kolegovia z eurozóny rokujú bez neho, pričom preskúmajú aj scenár "Grexitu", čiže odchodu Grécka zo spoločnej menovej únie.