Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Euroskupina odobrila reformy gréckej vlády,finančná pomoc sa predlžuje

Grécky líder strany Syriza Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP

Telekonferencia Euroskupiny bola naviazaná na nový program reforiem, ktorý v noci predložila grécka vláda. Ministri grécke reformné iniciatívy prijali.

Brusel 24. februára (TASR) - Ministri financií krajín eurozóny (Euroskupina) dnes opäť rokovali o žiadosti Grécka o rozšírenie záchranného finančného programu. Telekonferencia Euroskupiny bola naviazaná na nový program reforiem, ktorý v noci predložila grécka vláda. Ministri grécke reformné iniciatívy prijali.

Hlavnou podmienkou európskych partnerov Grécka pre pokračovanie programu finančnej pomoci bolo pokračovanie v súčasných reformách.

Ministri financií najskôr počkali na vyjadrenie hlavných veriteľov - Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) - k reformným návrhom vlády Alexisa Tsiprasa, či sú tieto reformy dostačujúce pre predĺženie finančnej pomoci. Inštitúcie EÚ a MMF sa vyjadrili pozitívne.



Podpredseda EK pre euro Valdis Dombrovskis a eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici v spoločnom liste pre šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema uviedli, že reformné záväzky gréckej vlády môžu slúžiť ako východiskový bod pre dohodu o predĺžení gréckeho záchranného balíčka o ďalšie štyri mesiace.

Dombrovskis a Moscovici uviedli, že oceňujú záväzky Atén v boji proti daňovým únikom a korupcii, okrem iného aj prostredníctvom modernizácie daňovej a colnej správy, a tiež pokračovanie v reformách na modernizáciu verejnej správy.

"V nadväznosti na rozhodnutie Euroskupiny sa môžu začať národné procedúry pre schválenie rozšírenia gréckeho finančného programu," uviedol Dombrovskis po skončení telekonferencie na svojom účte na Twitteri. Rozhodnutie ministrov financií eurozóny ešte musia do konca tohto týždňa schváliť aj národné parlamenty krajín menovej únie.

Bližšia špecifikácia reforiem v kľúčových oblastiach sa očakáva ešte pred koncom apríla, v súlade s minulotýždňovým vyhlásením Euroskupiny.

Súčasný program finančnej pomoci vyprší v sobotu 28. februára. V prípade nedohody s eurozónou a hlavnými veriteľmi Grécku hrozila platobná neschopnosť, štátny bankrot a odchod z menovej únie.