Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Euroskupina predloží návrhy na spoločnú reakciu na koronakrízu

Mário Centeno. Foto: TASR/AP

Lídri Talianska, Francúzska, Belgicka, Grécka, Portugalska, Španielska, Írska, Slovinska a Luxemburska minulý týždeň vyzvali na emisiu spoločných dlhopisov.

Brusel 30. marca (TASR) - Euroskupina v utorok na budúci týždeň 7. apríla predloží návrhy opatrení na spoločnú európsku reakciu na aktuálnu 'koronakrízu', uviedol šéf Euroskupiny Mario Centeno na Twitteri.

Na pozadí je spor o takzvané koronabondy, teda spoločné európske dlhopisy. Lídri členských štátov Európskej únie (EÚ) tento spor nedokázali vo štvrtok (26. 3.) vyriešiť a Euroskupina dostala za úlohu predložiť nové návrhy.

Lídri Talianska, Francúzska, Belgicka, Grécka, Portugalska, Španielska, Írska, Slovinska a Luxemburska minulý týždeň vyzvali na emisiu spoločných dlhopisov. "Musíme si priznať vážnosť situácie a nevyhnutnosť ďalších opatrení na podporu našich ekonomík," napísali lídri v spoločnom liste. "Musíme pracovať na spoločnom dlhovom nástroji emitovanom európskou inštitúciou na získanie peňazí na trhu za rovnakých podmienok a k prospechu všetkých členských krajín."

Spoločné európske dlhopisy sú spornou témou. Odmietajú ich krajiny s prísnejšou fiškálnou politikou, ako sú Nemecko, Holandsko a Rakúsko, ktoré sa obávajú rizík spojených so zviazaním ich dlhu s vysoko zadlženými krajinami, ako sú Taliansko, Grécko alebo Portugalsko.

V rámci eurozóny sa tiež uvažuje, že by sa v aktuálnej kríze mohol na podporu ekonomík členských krajín použiť trvalý euroval, teda Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM). Fond, ktorý bol vytvorený na podporu krajín eurozóny v problémoch, má najvyšší rating a dokáže lacno získať peniaze na trhu.