Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Euroskupina schválila úver Grécku a povolila Španielsku vyšší deficit

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP
Ilustračná snímkaFoto: TASR/AP

Madridu sa nedarí plniť dohodnuté fiškálne ciele, pretože zápasí s veľkou nezamestnanosťou a jeho ekonomika sa prepadla do recesie.

Brusel 13. marca (TASR) - Ministri financií eurozóny v pondelok (12.3.) večer definitívne schválili druhý záchranný úver Grécku a rozhodli sa poskytnúť Španielsku trocha viac priestoru na zníženie rozpočtového deficitu.

To signalizuje, že nové pravidlá o rozpočtovej disciplíne v menovej únii si udržali určitú flexibilitu pre prípad, že členské štáty zápasia s vážnymi ekonomickými problémami.

Ministri vyzvali vládu v Madride, aby prijala ďalšie úsporné opatrenia v hodnote 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). To znamená, že povolili Španielsku znížiť tento rok schodok v rozpočte na 5,3 % HDP z vlaňajších 8,5 % HDP, hoci pôvodne ho malo stlačiť v tomto roku na 4,4 % HDP.

Madrid ale dúfal, že mu povolia zredukovať tento rok deficit na 5,8 % HDP.


Šéf eurozóny Jean-Claude Juncker (vpravo) "škrtí" španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa na schôdzke ministrov financií eurozóny k vývoju dlhovej krízy v Grécku a k situácii v Španielsku v Bruseli.
Foto: TASR/AP
Nezamestnanosť v Španielsku

Španielsko vo februári informovalo Brusel, že v roku 2011 dosiahlo rozpočtový schodok krajiny 8,5 % HDP namiesto 6 % HDP. Madridu sa nedarí plniť dohodnuté fiškálne ciele, pretože zápasí s veľkou nezamestnanosťou a jeho ekonomika sa prepadla do recesie. Európska komisia pritom v roku 2009, keď krajinám, ktoré prekročili povolený 3-% limit pre deficit, určila termín, dokedy ho majú znížiť na túto úroveň, vychádzala z optimistickejších prognóz vývoja španielskeho hospodárstva.

Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, zároveň upozornil Španielsko, že v roku 2013 musí zredukovať deficit na povolené 3 % HDP.

Mnohí ekonómovia varovali, že príliš razantné znižovanie schodku verejných financií môže priniesť viac škôd ako osohu krajinám ako Španielsko, ktoré od globálnej finančnej a neskôr hospodárskej krízy v rokoch 2008-2009 zápasia s vážnymi problémami.

Na druhej strane viacerí ministri pred začiatkom zasadania netajili, že majú obavy, aby zmiernenie tlaku na Španielsko nepodkopalo takmer dvojročné úsilie lídrov menovej únie o sprísnenie rozpočtovej disciplíny. Ale podľa eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna fakt, že Španielsko tento rok dostalo trocha viac priestoru na redukciu schodku, nie je porušením Paktu stability a rastu. Pripomenul, že rozhodujúce je, aby Madrid dodržal pôvodný termín, dokedy má zredukovať deficit verejných financií, a tým je rok 2013.

Dlh Grécka sa môže znížiť na udržateľnú úroveň

Druhý záchranný balík pre Grécko, ktorý okrem nového úveru zahŕňa aj reštrukturalizáciu jeho dlhu a rozsiahle reformy, môže znížiť dlh krajiny na udržateľnú úroveň. Atény však musia do roku 2030 pokračovať v politike zavádzania prísnych opatrení, aby sa im to podarilo. Vyplýva to z aktualizovanej analýzy zástupcov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, takzvanej Trojky.

Podľa ich správy po výmene gréckych dlhopisov, ktoré vlastnia súkromní investori, a odpise 74 % z ich hodnoty sa môže štátny dlh Grécka do roku 2020 znížiť na 116,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a do roku 2030 dostať pod 90 % HDP.

"Ukazuje sa, že tento program môže dostať grécky dlh na udržateľnú úroveň," konštatuje sa v analýze, ktorú získala agentúra Reuters. "Ale existuje vážna hrozba, že v dôsledku globálnych otrasov sa znižovanie dlhu môže prerušiť alebo dokonca vydať opačným smerom. V prípade menej priaznivého scenára bude štátny dlh Grécka aj v roku 2020 stále vyšší ako 145 % HDP. A navyše šance, že Atény budú schopné vrátiť sa na finančné trhy po skončení záchranného programu, sú neisté," uvádza sa v analýze.