Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Euroskupina zrejme schváli peniaze Aténam

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Atény a Európska komisia by 4. decembra mali podpísať upravenú dohodu a 5. decembra by Grécko malo dostať potrebné peniaze.

Berlín 19. novembra (TASR) - Ministri financií eurozóny by mali v utorok (20. 11.) udeliť predbežný súhlas na uvoľnenie 44 miliárd eur zo záchranného úveru pre Grécko, no peniaze budú vyplatené až 5. decembra, a to potom, keď krajina splní všetky zostávajúce podmienky. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje blízke prípravám utorkovej schôdzky Euroskupiny.

Podľa zdrojov by ministri financií mali "v princípe súhlasiť s uvoľnením peňazí pre Grécko" a zároveň prediskutovať spôsob zníženia dlhu a zabezpečenie dodatočného financovania krajiny na ďalšie dva roky, o ktoré sa Grécku predĺži obdobie na konsolidáciu verejných financií. Tieto návrhy následne poputujú do národných parlamentov na schválenie, čo sa očakáva do 30. novembra.

To by malo Grécku poskytnúť čas na splnenie zostávajúcich požadovaných podmienok. Medzinárodní veritelia by mali 28. novembra zhodnotiť, či požadované podmienky sú splnené, a následne 3. decembra by ministri financií mali prijať konečné rozhodnutie o uvoľnení splátky úveru Grécku.

Atény a Európska komisia (EK) by 4. decembra mali podpísať upravenú dohodu a 5. decembra by Grécko malo dostať potrebné peniaze.