Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zásobovanie bánk peniazmi sa v eurozóne v decembri zrýchlilo

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Vyplýva to z najnovších údajov Európskej centrálnej banky.

Frankfurt nad Mohanom 29. januára (TASR) - Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vlani v decembri zrýchlilo. No objem úverov, ktoré poskytli firmám aj domácnostiam, napriek tomu opäť klesol, aj keď menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Vyplýva to z najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Z údajov ECB o stave peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, vyplýva, že medziročné tempo rastu M3 sa v decembri zrýchlilo na 3,6 % z novembrových 3,1 %. Prekonalo aj odhady analytikov, ktorí očakávali, že stúpne o 3,5 %.

Priemerné tempo rastu M3 za tri mesiace, teda od začiatku októbra do konca decembra, dosiahlo 3,1 %, čo je tiež zrýchlenie v porovnaní so zvýšením M3 o 2,7 % v období september - november 2014.

Napriek tomu sa objem úverov, ktoré komerčné banky poskytli v decembri súkromnému sektoru v eurozóne, medziročne znížil o 0,5 %. To je však miernejší pokles ako o 0,9 % v novembri. Z toho domácnostiam banky poskytli v decembri o 0,5 % menej úverov ako pred rokom a objem pôžičiek pre firmy z nefinančného sektora sa v poslednom mesiaci minulého roka znížil o 1,3 %.

ECB minulý týždeň zverejnila nový program na podporu ekonomiky, tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE), aby povzbudila komerčné banky k zvýšeniu úverov pre privátny sektor. Centrálna banka sa snaží lacnými úvermi a inými nástrojmi naštartovať pôžičky v eurozóne a podporiť tak slabý výkon ekonomiky.

Kľúčový prieskum ECB totiž nedávno odhalil, že európsky finančný sektor už javí známky uzdravovania vďaka uvoľneniu podmienok pre bankové úvery, ktoré prinieslo oživenie dopytu po pôžičkách. Ale jej program cielených dlhodobých refinančných operácií (TLTRO), teda dlhodobých lacných úverov, komerčné banky doposiaľ zatiaľ nevyužívajú v takej miere, ako ECB dúfala. Jeho cieľom je pritom dostať peniaze k malým a stredným firmám, ktoré sú motorom ekonomiky.