Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Eurozóna brzdí oživenie českej ekonomiky, intervencie sú účinné

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hrubý domáci produkt Česka sa v 4. štvrťroku 2012 opäť znížil, už štvrtýkrát po sebe, a to medzikvartálne o 0,2 %.

Praha 5. apríla (TASR) - Priame ovplyvňovanie kurzu je v malej otvorenej ekonomike a pri takmer nulových sadzbách centrálnej banky účinným nástrojom menovej politiky.

Vyplýva to zo správy o priebehu rokovania Bankovej rady Českej národnej banky (ČNB), o ktorom dnes informujú český internetový portál Patria.cz a agentúra Bloomberg.

Podľa ČNB zhoršenie dlhových problémov v južnej časti eurozóny viedlo k poklesu dôvery vo finančný sektor, a to sa premietlo aj do reálnej ekonomiky ako v zahraničí, tak aj v Česku.

"Pre tieto dôvody nemožno očakávať výraznejší nárast dopytu zo strany hlavných obchodných partnerov. Oživenie (českej ekonomiky) tak môže nastať neskôr," uvádza sa v zázname z rokovania ČNB.

Banka pripomína, že česká ekonomika je na tom horšie, ako odhadovala vo svojej pôvodnej prognóze a slabé spotrebiteľské výdavky signalizujú, že domácnosti odkladajú nákupy.

Medziročná miera inflácie v Česku vo februári klesla na 1,7 % z januárových 1,9 % a dostala sa tak hlbšie pod cieľovú hranicu ČNB, ktorou je inflácia na úrovni 2 %. K spomaleniu inflácie prispel aj miernejší rast cien potravín a paliva.

Hrubý domáci produkt Česka sa v 4. štvrťroku 2012 opäť znížil, už štvrtýkrát po sebe, a to medzikvartálne o 0,2 %.

Aj spotrebiteľské výdavky sa vlani znížili, a to prvýkrát od roku 1998. Presnejšie, české domácnosti v roku 2012 utratili o 3,5 % menej peňazí ako v predchádzajúcom roku 2011.