Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Eurozóna rástla na konci vlaňajška rýchlejšie, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Motorom rastu eurozóny zostalo aj na konci vlaňajška Nemecko, ktorého HDP sa medzikvartálne zvýšil o 0,4 %.

Luxemburg/Brusel 14. februára (TASR) - Ekonomika eurozóny sa začína postupne oživovať. V poslednom kvartáli vlaňajška vzrástla viac, než sa čakalo. Informovala o tom agentúra DPA a európsky štatistický úrad Eurostat.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v trojmesačnom období od októbra do konca decembra 2013 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšil o 0,3 %, uviedol Eurostat vo svojom prvom odhade. Tempo rastu sa zrýchlilo, keď v 3. kvartáli dosiahlo 0,1 %, a experti počítali s o niečo slabším rastom. Ekonomika celej Európskej únie (EÚ) vo 4. kvartáli vzrástla o 0,4 % po 0,3-% zvýšení v predchádzajúcom štvrťroku.

V porovnaní so 4. kvartálom 2012 sa HDP eurozóny zvýšil o 0,5 % a celej únie o 1 %. Za celý rok 2013 ekonomika eurozóny klesla o 0,4 % a ekonomika EÚ vzrástla o 0,1 %.

Motorom rastu eurozóny zostalo aj na konci vlaňajška Nemecko, ktorého HDP sa medzikvartálne zvýšil o 0,4 %. Rástli však aj ďalšie veľké ekonomiky menovej únie. Francúzska a španielska ekonomika vzrástli o 0,3 % a talianska o 0,1 %.

Jedným z pozitívnych faktorov bolo podľa ekonómov Commerzbank aj teplé počasie počas zimy. Upozornili však na to, že sa zrýchlila aj "konjunkturálna dynamika".

Najrýchlejší medzikvartálny rast spomedzi krajín EÚ zaznamenalo v poslednom štvrťroku 2013 Rumunsko (+1,7 %), nasledované Českom (+1,6 %) a Litvou (+1,2 %). V eurozóne najrýchlejšie rástli Holandsko (0,7 %) a Portugalsko (0,5 %). Slovenský HDP sa zvýšil o 0,4 %. Cyperská ekonomika klesla o 1 %, fínska o 0,8 % a estónska o 0,1 %.