Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Eurozóna stále potrebuje reformy, konsolidáciu a bankovu úniu

ECB dnes znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 0,5 %. Dôvodom bola nižšia než očakávaná úroveň inflácie a stále nepriaznivý vývoj v ekonomike eurozóny.

Bratislava 2. mája (TASR) - Vlády krajín, ktoré sú členmi eurozóny, ba mali zintenzívniť zavádzanie štrukturálnych reforiem na národnej úrovni. Upozornil na to prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, ktorý dnes vystúpil na tlačovej konferencii v Bratislave po rokovaní Rady guvernérov ECB.

Predstavitelia štátov by mali podľa Draghiho takisto nadviazať na pokrok v oblasti rozpočtovej konsolidácie a v prípade potreby pokračovať v rekapitalizácii svojich bánk. "Tiež by sa mala udržať dynamika budovania pravej hospodárskej a menovej únie, a to vrátane rýchleho zavedenia bankovej únie," vyhlásil Draghi.

ECB dnes znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 0,5 %. Dôvodom bola nižšia než očakávaná úroveň inflácie a stále nepriaznivý vývoj v ekonomike eurozóny. Ku zníženiu úrokovej sadzby ECB došlo dnes prvýkrát po 10 mesiacoch.