Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Eustream vlani dosiahol čistý zisk takmer 320 mil. eur

Na snímke areál spoločnosti Eustream a.s. Veľké Kapušany 15. apríla 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovenský prepravca zemného plynu eustream, a. s., dosiahol vlani čistý zisk vo výške takmer 320 miliónov eur. Zisk pred zdanením evidoval vo výške 406,14 milióna eur. Firma v tomto období prepravila 58,5 miliárd kubických metrov (m3) plynu. Informoval o tom dnes hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan.

V roku 2013 Eustream vygeneroval výnosy z predaja služieb vo výške 696,98 milióna eur, čo v medziročnom porovnaní znamená pokles o 88,09 milióna eur. Príčinou boli zmeny v objemoch zakontrahovaných prepravných kapacít.

Prevádzkové náklady dosiahli vlani 293,20 milióna eur. "V porovnaní s rokom 2012 ide o pokles vo výške 160,42 milióna eur, čo bolo spôsobené ukončením zmluvy o prenájme plynárenského majetku, ktorý sa od 28. februára 2013 nachádza vo vlastníctve Eustreamu. Zisk z finančných činností dosiahol vlani výšku 2,36 milióna eur, čím vzrástol oproti minulému roku o 0,75 milióna eur," vyčíslil hovorca.

Zdrojom výnosov v roku 2013 bolo podľa neho predovšetkým kontrahovanie prepravných kapacít. Popri dlhodobom kontrakte, ktorý zaručuje Eustreamu príjmy do roku 2028, významne rastie aj počet zmlúv týkajúcich sa krátkodobých a cezhraničných transakcií medzi európskymi obchodnými uzlami. Najväčší podiel prepravy, viac ako 90 %, sa aj vlani zrealizoval pre zahraničných zákazníkov.

Rast spoločnosti podporila podľa Chuguryana aj akvizícia 15-% podielu v CEGH (Central European Gas Hub) v septembri 2012. "CEGH je významnou stredoeurópskou platformou pre obchodovanie s plynom a zároveň prevádzkovateľom virtuálneho obchodného bodu pre Rakúsko," poznamenal.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2255 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 MW.