Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Eustream vyhlásil pre plynovodné prepojenie procedúru Open Season

Eustream Foto: TASR/Henrich Mišovič

Záujemcovia, ktorí budú chcieť využívať slovensko-maďarské prepojenie, sa v rámci procesu Open Season môžu registrovať do 30. apríla 2015.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Slovenský prepravca zemného plynu Eustream v spolupráci so spoločnosťou Magyar Gáz Tranzit ZRt. (MGT) vyhlásil procedúru Open Season, ktorá má zabezpečiť transparentný a nediskriminačný predaj kapacít pre slovensko-maďarské plynovodné prepojenie. Informoval o tom dnes hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Obe spoločnosti sú podľa neho pripravené poskytnúť na tejto novej slovensko-maďarskej trase služby v rámci štandardnej komerčnej prevádzky od 1. júla tohto roku. Už v súčasnosti je v rámci testovacej prevádzky k dispozícii obmedzená kapacita na prerušiteľnej báze pre záujemcov o cezhraničnú prepravu zemného plynu.

Záujemcovia, ktorí budú chcieť využívať slovensko-maďarské prepojenie, sa v rámci procesu Open Season môžu registrovať do 30. apríla 2015. Záväzné požiadavky na prepravnú kapacitu budú môcť predkladať do 6. mája 2015.

Po spustení úplnej komerčnej prevádzky cezhraničného prepojenia bude k dispozícii ročná kapacita vo výške 4,4 miliardy kubických metrov (m3) plynu v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere bude k dispozícii prerušiteľná kapacita vo výške 1,75 miliardy m3 ročne.

Chuguryan zdôraznil, že slovensko-maďarský plynovod má strategický význam pre obe krajiny. Maďarsko získa prístup k západoeurópskym plynárenským sieťam a nové možnosti pre alternatívne dodávky plynu do krajiny. Plynovod tak bude predstavovať nový nástroj na posilnenie energetickej bezpečnosti strednej Európy. Zároveň zaisťuje diverzifikáciu plynárenských trás v smere sever-juh.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí s celkovou dĺžkou viac ako 2332 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 550 MW.