Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Objem prepravovaného plynu zo SR na Ukrajinu začal stúpať

Eustream Foto: TASR/Henrich Mišovič

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Množstvo zemného plynu pretekajúceho tzv. reverzným tokom zo Slovenska na Ukrajinu sa v poslednom období zvyšuje. Uviedol to pre TASR špecialista externej komunikácie slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream Pavol Kubík.

"Objem prepravovaného zemného plynu v smere na Ukrajinu začal v druhej polovici júla výraznejšie stúpať a v súčasnosti vysoko prevyšuje 30 miliónov metrov kubických (m3) za deň. Rovnako, ako v prípade ostatných prepojovacích bodov, aj v prípade tzv. reverzného toku riadne plníme požiadavky našich zákazníkov," spresnil. Celková kapacita plynovodu je asi 40 miliónov m3.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2332 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 550 MW.