Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kapacita slovensko-maďarského plynovodu sa zatiaľ komerčne nevyužíva

Na snímke areál spoločnosti Eustream a.s. Veľké Kapušany Foto: TASR/Roman Hanc

Spoločnosť Eustream spustila komerčnú prevádzku slovensko-maďarského plynovodu 1. júla 2015.

Bratislava 7. februára (TASR) - Slovensko-maďarský plynovod sa zatiaľ komerčne nevyužíva. "Momentálne neprebieha komerčná preprava prostredníctvom slovensko-maďarského tranzitného prepojenia," uviedol pre TASR špecialista externej komunikácia spoločnosti Eustream, a. s., Gabriel Beer.

"Komerčná prevádzka závisí od záujmu a trhového správania sa obchodníkov s plynom, ktorí si prepravu objednávajú, závisí teda od situácie na trhu s plynom. Eustream ako subjekt, zákonom oddelený od obchodu s plynom, nemôže komentovať obchodné správanie obchodníkov s plynom," dodal.

Spoločnosť Eustream spustila komerčnú prevádzku slovensko-maďarského plynovodu 1. júla 2015. "Prekážky, ktoré na maďarskej strane bránili spusteniu plynovodu do prevádzky, boli odstránené," informoval začiatkom júla minulého roka hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

"Slovensko-maďarský plynovod ponúka trhu prepravnú kapacitu v objeme 4,5 miliardy kubických metrov (m3) plynu ročne v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere je k dispozícii prerušiteľná kapacita vo výške 1,8 miliardy m3 ročne," spresnil Chuguryan.

Tento obojsmerný plynovod má podľa neho dĺžku približne 113 kilometrov (km), z toho 94 km na území Maďarska a 19 km na slovenskom území. Plynovodné prepojenie spája vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2332 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 550 MW.