Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EUSTREAM: Spustenie komerčnej prepravy SK-HU plynovodu je ohrozené

Na snímke areál spoločnosti Eustream a.s. Veľké Kapušany 15. apríla 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

Maďarskí partneri podľa jeho informácií doteraz neodovzdali slovenskej strane slovenskú časť sekcie prechodu rieky Ipeľ (IRCS) vybudovanú medzi obcami Slovenské Ďarmoty a Balassagyarmat.

Bratislava 18. júna (TASR) - Spustenie komerčnej prepravy slovensko-maďarského plynovodného prepojenia je ohrozené. "Vzhľadom na nesplnenie podmienok kontraktu na výstavbu časti plynovodu zo strany maďarského partnera, spoločnosti Magyar Gaz Tranzit (MGT), Eustream nemôže garantovať spustenie komerčnej prepravy plynu naplánované na 1. júl 2015," informoval hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Maďarskí partneri podľa jeho informácií doteraz neodovzdali slovenskej strane slovenskú časť sekcie prechodu rieky Ipeľ (IRCS) vybudovanú medzi obcami Slovenské Ďarmoty a Balassagyarmat. Ide o časť potrubia prechádzajúceho popod rieku Ipeľ, ktorého výstavbu, aj na slovenskom území, realizoval maďarský subdodávateľ vybraný spoločnosťou MGT. "Uvedený fakt je neprekonateľnou prekážkou brániacou prevádzkovaniu slovenskej časti slovensko-maďarského plynovodu," podčiarkol hovorca.

Práce na samotnom potrubí a optickom prepojení IRCS sú dokončené, stavenisko však nie je uvedené do stavu, ktorý by mal podľa príslušných zmlúv nastať pred prevzatím diela a Eustream nie je vlastníkom príslušnej časti potrubia pod riekou Ipeľ. Spoločnosť Eustream neprevezme dielo, kým nebude zaistená bezpečnosť celej oblasti. Maďarská strana je povinná vykonať sanáciu neúspešného prvého vrtu IRSC, ktorú vyžadujú maďarské aj slovenské úrady.

"Spoločnosť Eustream je aj naďalej pripravená spustiť komerčnú prevádzku plynovodu okamžite po vyriešení tejto problematiky," zdôraznil Chuguryan.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo 4 až 5 paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2332 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 550 MW.