Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Lotyšsko dostalo prvé milióny z národného plánu obnovy

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Prvá tranža pre Lotyšsko bola vyčlenená cez nástroj na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je s hodnotou 723,8 miliardy eur hnacím motorom európskeho ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Brusel 10. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vyplatila Lotyšsku 237 miliónov eur na predbežné financovanie národného plánu obnovy a odolnosti.

Uvedená suma zodpovedá 13 % celkového finančného príspevku, na ktorý má Lotyšsko nárok v rámci svojho národného plánu obnovy. Krajina počas trvania svojho národného ozdravného plánu má získať celkovo 1,8 miliardy eur, ktoré budú mať podobu nevratných grantov.

Komisia zdôraznila, že prvá výplata v podobe predbežného financovania pomôže krajine naštartovať implementáciu zásadných investičných a reformných opatrení uvedených v pláne obnovy a odolnosti.

Prvá tranža pre Lotyšsko bola vyčlenená cez nástroj na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je s hodnotou 723,8 miliardy eur hnacím motorom európskeho ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Lotyšsko chce v ekologickej oblasti investovať 295 miliónov eur na modernizáciu dopravného systému metropolitnej oblasti Riga vytvorením multimodálnej siete verejnej dopravy a do projektov čistej dopravnej infraštruktúry vrátane železníc, električiek, elektrických autobusov a cyklochodníkov.

V oblasti digitalizácie chcú Lotyši investovať 125 miliónov eur do podnikov zavádzajúcich digitálne technológie a 95 miliónov eur na zlepšenie základných a pokročilých digitálnych zručností.

Na posilnenie odolnosti chce Riga 158 miliónov eur z EÚ vyčleniť na modernizáciu a posilnenie sektora zdravotníctva a zvýšenie dostupnosti integrovaných a vysokokvalitných zdravotníckych služieb.

Lotyšsko je v poradí už 11. členskou krajinou EÚ, ktorá dostala predbežné financovanie. Doteraz boli príjemcami prvej tranže Belgicko, Cyprus, Francúzsko, Grécko, Litva, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Španielsko a Taliansko.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)