Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Eximbanka modernizuje pravidlá pre exportné úvery, budú flexibilnejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Medzi nové vylepšenia patria napríklad dlhšie splatnosti a rozšírené možnosti týkajúce sa splátok exportných úverov.

Bratislava 18. júla (TASR) - Možnosť ponúkať flexibilnejšie podmienky pre štátom podporované exportné úvery prinášajú modernizované pravidlá, ktoré Eximbanka SR zaviedla od 15. júla tohto roka. Zmeny majú za cieľ prispôsobiť sa aktuálnym potrebám exportérov, financujúcich bánk a zahraničných odberateľov, reflektovať dynamiku finančných trhov a tiež technologický pokrok, najmä v oblasti zelených technológií.

Medzi nové vylepšenia patria napríklad dlhšie splatnosti a rozšírené možnosti týkajúce sa splátok exportných úverov. Zároveň sa novými pravidlami snažia členské štáty Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vytvoriť podporu pre export zelených technológií a realizáciu environmentálne a klimaticky udržateľných projektov. Riadia sa tzv. Konsenzom OECD, ktorý predstavuje základný rámec pravidiel pre štátom podporované exportné úvery so splatnosťou dlhšou ako dva roky.

Modernizované pravidlá Eximbanky sa zameriavajú predovšetkým na oblasti ako environmentálne udržateľná výroba energie, zachytávanie a uskladňovanie emisií CO2, distribúcia a skladovanie energie, výroba čistého vodíka a amoniaku, dodávky zariadení pre nízko emisnú priemyselnú výrobu, nízko emisná doprava a ťažba, či spracovanie minerálov potrebných pre výrobu čistej energie.

"Veríme, že modernizácia exportných úverov a prispôsobenie sa aktuálnym potrebám prostredníctvom týchto nových pravidiel prinesie výrazný prínos pre slovenský export a stimul pre rast zelených technológií. Tieto kroky sú kroky smerujúce k udržateľnejšiemu a inovatívnejšiemu rozvoju nášho exportného sektora," priblížil generálny riaditeľ Eximbanky Marián Janočko.