Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Eximbanka plánuje podporiť exportérov v roku 2016 sumou 1,7 mld. eur

Budova Eximbanky na Grösslingovej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Zisk Eximbanky po zdanení by mal v budúcom roku predstavovať 293.000 eur.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Exportno-importná banka SR plánuje v budúcom roku podporiť slovenských exportérov sumou 1,7 miliardy eur. Toľko si vyčlenila pre svoje bankové a poisťovacie aktivity. Oproti očakávanej skutočnosti za tento rok bude podpora exportu v roku 2016 vyššia o takmer 151 miliónov eur, teda o 9,5 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu Eximbanky na budúci rok, ktorý dnes schválila vláda.

„Uvedený nárast súvisí s vyššou podporou exportu z poisťovacích činností o 114 miliónov eur a tiež z bankových činností o 36,8 milióna eur,“ vyčíslila Eximbanka v návrhu rozpočtu.

Ako uviedla, v ekonomickej oblasti je jej hlavným cieľom dosiahnuť vyrovnané hospodárenie pri zabezpečení plánovaného rozvoja obchodných činností a plnenia prioritných úloh. „V tejto súvislosti je potrebné aj personálne posilniť vybrané odborné útvary a zabezpečiť krytie zvýšených výdavkov v súlade s procesom prípravy na predsedníctvo SR v Rade Európskej únie, kde bude Eximbanka aktívne participovať,“ konštatuje v návrhu.

Štátna banka predpokladá dosiahnutie čistých výnosov z obchodných aktivít po zohľadnení vplyvu rezerv a opravných položiek vo výške 9,9 milióna eur, z toho bankovými produktmi takmer 6,1 milióna eur a prostredníctvom poisťovacích produktov 3,8 milióna eur.

Zisk Eximbanky po zdanení by mal v budúcom roku predstavovať 293.000 eur. „Návrh rozpočtu uvažuje aj s návrhom na odvod zo zisku do štátneho rozpočtu,“ priblížila banka.