Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Eximbanka ponúka úrok pre exportné podnikanie znížený o 0,25 % za rok

Budova Eximbanky na Grösslingovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Funtál

V portfóliu Eximbanky SR sa nachádzajú tri úverové produkty podľa účelu projektu.

Bratislava 23. júna (TASR) - Eximbanka SR v reakcii na situáciu na trhu s úrokovými sadzbami pre podnikateľské úvery posilnila ponuku na zvýhodnené financovanie zo zdrojov Európskej investičnej banky (EIB). Zvýhodnenie je vo forme úrokovej sadzby, ktorá je oproti bežnému úveru znížená minimálne o 0,25 % za rok. Úver je určený slovenským malým a stredným podnikom a stredne veľkým podnikom na financovanie ich investičných projektov a prevádzkového kapitálu, informovala v piatok Eximbanka.

"Vďaka spolupráci s Európskou investičnou bankou vieme lepšie podporiť exportné aktivity slovenských vývozcov z radov malých a stredne veľkých podnikov a zlepšiť ich prístup k zvýhodneným podmienkam financovania, vďaka čomu môžu klienti zmeniť rozmery svojho podnikania" priblížil zástupca generálneho riaditeľa divízie financovania a poisťovníctva Eximbanky Rastislav Podhorec.

Úvery poskytované z úverovej linky EIB sú určené pre malé a stredné podniky zamestnávajúce menej ako 250 zamestnancov a stredne veľké podniky, ktoré zamestnávajú od 250 do 3000 zamestnancov na podporu modernizácie ich technológie a súvisiacej infraštruktúry určenej pre výrobu tovarov na export. Rovnako sú určené na financovanie dlhodobých finančných potrieb vývozcu na realizáciu zahraničnej investície alebo sprístupnenie prevádzkového kapitálu.

V portfóliu Eximbanky SR sa nachádzajú tri úverové produkty podľa účelu projektu. Úver na technológiu sa poskytuje exportérovi na obstaranie alebo modernizáciu technológie za účelom rozšírenia alebo zefektívnenia výroby tovarov určených na vývoz. Poskytuje tak výrobcom vyrovnanejšie podmienky na nových exportných teritóriách voči porovnateľným exportérom.

Úver na investíciu v zahraničí umožňuje exportérovi vstupovať na zahraničné trhy formou založenia dcérskej spoločnosti alebo spoločného podniku s lokálnym partnerom, alebo môže robiť akvizíciu existujúceho podniku na danom teritóriu. Posledným príkladom je možnosť refinancovať si materiálové a ostatné náklady súvisiace s realizáciou vývozného kontraktu prostredníctvom predexportného úveru.

"S úverovou linkou EIB máme veľmi dobré skúsenosti. Počas štyroch rokov spolupráce sme podporili desiatky klientov vo výške od 50.000 eur až do niekoľkých miliónov," uzavrela riaditeľka odboru financovania Eximbanky Tatiana Harmady.