Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Eximbanka SR tento rok plánuje podporiť export sumou 3,7 mld. eur

Exportno-importná banka SR (EXIMBANKA SR) zorganizovala 16. februára 2012 v Bratislave Konferenciu s názvom: Podpora exportu – áno! Ale ako? Na snímke štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kristián Takáč. Foto: TASR/Michal Svítok

Suma predstavuje 5,8 % z predpokladanej výšky tohtoročného exportu SR, vyplýva z materiálu MH SR.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Eximbanka SR predpokladá v roku 2013 podporu exportu SR prostredníctvom svojich aktivít v celkovej výške 3,66 miliardy eur, čo predstavuje 5,8 % z predpokladanej výšky tohtoročného exportu SR.

Vyplýva to z materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR Program podpory zahraničného obchodu (ZO) na rok 2013, ktorý má v stredu (10. 4.) prerokovať vláda SR.

"Eximbanka SR prostredníctvom úverových a záručných aktivít plánuje podporiť export slovenských podnikateľských subjektov v celkovom objeme 2,4 miliardy eur a v oblasti poisťovacích činností v celkovej výške 1,26 miliardy eur. Aktivity v tejto oblasti budú smerované najmä na produkty z oblasti projektového financovania, štruktúrovaného spolufinancovania, financovania vývozu investičných celkov, poradenstva, poisťovacích produktov z oblasti neobchodovateľného i obchodovateľného rizika," konštatuje sa ďalej v materiáli rezortu hospodárstva.

V kontexte významného postavenia ZO v ekonomike SR a jeho očakávaného pozitívneho vývoja sa bude podpora vývozu v roku 2013 orientovať podľa MH SR aj na podporu účasti slovenských podnikateľských subjektov na výstavách a veľtrhoch v zahraničí so štátnou podporou a s podporou štrukturálnych fondov EÚ, ako aj na zapájanie podnikateľských subjektov zo SR do programu rokovaní medzivládnych zmiešaných komisií a spoločných výborov pre hospodársku spoluprácu.

Podpora bude smerovať aj na poskytovanie poradenských, asistenčných, informačných služieb a vzdelávacích aktivít, na organizáciu misií, seminárov, kooperačných stretnutí, individuálnych firemných prezentácií, ako aj na získanie lepšieho prístupu k svetovým ekonomikám mimo priestoru EÚ.

Zvýšiť by sa mal aj podiel slovenských subjektov vo verejnom obstarávaní medzinárodných programov pomoci vrátane programov rozvojovej pomoci.