Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Eximbanka: Štyri krajiny sa podľa OECD stali menej rizikovými

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pozitívna úprava rizikovosti týchto krajín pre slovenských exportérov znamená, že budú môcť vo vybraných prípadoch využiť priaznivejšie podmienky pre poskytovanie poistných produktov.

Bratislava 28. februára (TASR) - Čierna Hora, Gruzínsko, Omán a Katar si polepšili o jednu úroveň v rebríčku rizikovosti krajín. Rozhodli o tom na februárovom zasadnutí členské krajiny Konsenzu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Čiernej Hore a Gruzínsku pomohlo prozápadné smerovanie, Kataru s Ománom ťažba plynu a ropy. Pre exportno-úverové agentúry tak tieto krajiny od 9. februára tohto roka predstavujú nižšiu mieru rizika, informovala v stredu Eximbanka SR.

"Pozitívna úprava rizikovosti týchto krajín pre slovenských exportérov znamená, že budú môcť vo vybraných prípadoch využiť priaznivejšie podmienky pre poskytovanie poistných produktov. Eximbanka vie v tejto súvislosti exportérom zmierniť komerčné, politické, resp. kombinované riziká platobnej neschopnosti zo strany zahraničných dlžníkov," priblížil námestník generálneho riaditeľa Eximbanky Pavol Tavač.

Čierna Hora je kandidátskou krajinou Európskej únie (EÚ), s cieľom stať sa jej členskou krajinou do roku 2025. Krajina prijala v roku 2002 euro za svoju menu, nie je však členským štátom eurozóny. Napriek určitej nestabilite na vnútropolitickej pôde pomáha euro podľa Eximbanky čiernohorskej ekonomike dosiahnuť makroekonomickú aj finančnú stabilitu a uľahčuje obchod. V roku 2020 vstúpila Čierna Hora do regionálneho spoločného trhu šiestich balkánskych krajín, ktorého cieľom je odstrániť obchodné bariéry a koordinovať investičné politiky. Krajina je atraktívna pre priame zahraničné investície a má potenciál v oblasti cestovného ruchu.

Ekonomika Gruzínska je poháňaná exportom a prílevom priamych zahraničných investícií. Podporovaná je rastúcimi príjmami z cestovného ruchu a dopravy, priblížila Eximbanka. Vojna na Ukrajine pritom výrazne zvýšila úlohu Gruzínska ako kľúčovej tranzitnej krajiny pre dopravu medzi Európou a Áziou. "Aj napriek pretrvávajúcej vojne sa očakáva stabilný trend v zlepšovaní makroekonomických metrík. Vláda Gruzínska pokračuje v konzervatívnom rozpočtovaní, pričom bude využívať jednorazové prostriedky na strategické investície, ktoré posilnia ekonomické aktíva a pracovnú silu," informovala banka.

V prípade Ománu oživenie jeho hospodárstva podľa Eximbanky naberá na sile najmä vďaka uhľovodíkovej produkcii. Fiškálne a externé rezervy sa zvýšili, podporené boli vyššími príjmami z uhľovodíkov a výraznými úpravami v rámci strednodobého fiškálneho plánu. Vláda krajiny je aj naďalej odhodlaná vykonávať fiškálnu konsolidáciu bez ohľadu na neočakávané príjmy z ropy, ako aj reformy na posilnenie riadenia verejných financií a transparentnosti.

Katar disponuje veľkými čistými zahraničnými aktívami a má jeden z najvyšších pomerov hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa. Disponuje flexibilnou štruktúrou verejných financií. Na druhej strane, negatívna je vysoká štátna zadlženosť v porovnaní s podobne hodnotenými krajinami, ktorých ekonomika je rovnako závislá na produkcií uhľovodíkov. "Krajina disponuje trvalými fiškálnymi prebytkami, priaznivé podmienky poskytujú príležitosť začať strednodobú konsolidáciu podporujúcu rast, ktorá zahŕňa najmä diverzifikáciu príjmov a zavedenie dane z pridanej hodnoty," doplnila Eximbanka.

Prehľad krajín sveta podľa rizikovosti OECD zverejňuje na svojej internetovej stránke www.eximbanka.sk.