Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Exminister Kaník navrhuje prechodné obdobie pre dôchodky z 2. piliera

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Príčinami, prečo budú prvé vyplácané dôchodky z 2. piliera nízke, sú podľa opozičného poslanca neustále legislatíve zmeny, zníženie príspevku či podcenenie správania životných poisťovní vládou.

Bratislava 15. januára (TASR) – Poslanec opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník navrhuje urýchlenú novelizáciu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. "Dnes sme veľmi nepríjemne prekvapení výškou súm ponúkaných životnými poisťovňami prvým dôchodcom, ktorí majú právo čerpať dôchodky z 2. piliera," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii.



Navrhuje preto, aby mohli ľudia počas prechodného obdobia piatich rokov v prípade, že ponuka životnej poisťovne ohľadom výšky dôchodku z 2. piliera nebola pre nich zaujímavá, s týmito prostriedkami slobodne nakladať.

"Toto päťročné obdobie umožní, aby trh adekvátne narástol a aby aj životné poisťovne v uvedomení si svojej chyby revidovali svoje prístupy k danému segmentu trhu. Zároveň sa tým vláde vytvorí priestor na hľadanie primeraných regulačných opatrení voči životným poisťovniam," priblížil Kaník s tým, že tieto zmeny budú súčasťou legislatívneho návrhu, ktorý plánuje pripraviť.

Príčinami, prečo budú prvé vyplácané dôchodky z 2. piliera nízke, sú podľa opozičného poslanca neustále legislatíve zmeny, zníženie príspevku z 9 % na 4 % či podcenenie správania životných poisťovní zo strany vlády. "V zákone, ktorý nastavuje vyplácanie dôchodkov, sa reguláciami správania poisťovní nezaoberá žiadny paragraf. Jasne došlo k nedoceneniu situácie," myslí si Kaník.

Vláda pri príprave novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení podľa neho mohla modelovať jednotlivé situácie výplaty dôchodkov a zisťovať, aké budú ponúkané výšky dôchodkov pri konkrétnych nasporených sumách. "Dopredu sa mohlo vedieť, čo sa dá očakávať a adekvátne na to reagovať včas. To sa nestalo," tvrdí.

Kaník je tiež presvedčený, že výšky ponúkaných doživotných dôchodkov sú nízke aj kvôli "sebeckému a krátkozrakému postoju životných poisťovní". "Dostali priestor na to, aby ponúkli jednotlivé sumy, ale správali sa tak, že hľadeli len na svoje záujmy, snažia sa maximalizovať svoj zisk v krátkodobom horizonte pri absolútnom zaistení svojich rizík," presvedčený je opozičný poslanec.

Poisťovne podľa neho neuvažujú pri ponúkaní dôchodkov strategicky. "Nastavili systém na súčasnú situáciu, ako keby mala byť aj na budúci rok bez zmeny z hľadiska počtu klientov. Systém sa ale rozbieha. Dnes sa bude týkať približne 3000 ľudí, ale každým rokom bude rásť, preto je krátkozraké nastaviť systém na 3000 klientov," podotkol Kaník.

Preto odporúča dôchodcom, aby neprijímali ponuky od životných poisťovní a odložili svoje rozhodnutie čerpať nasporené peniaze. "Ponuka nemusí byť prijatá a človek môže čakať. V súčasnosti je dôchodok z 2. piliera len zrnkom a doplnkom k rozhodujúcemu dôchodku zo Sociálnej poisťovne," dodal Kaník.

Novelizovať zákon by sa mal aj podľa opozičného poslanca za stranu SaS Jozefa Mihála. "Hlavným nedostatkom takzvanej anuitnej novely, ktorou sa nastavili pravidlá pre vyplácanie dôchodkov z 2. piliera, je, že vyplácanie dôchodkov sa umožnilo len životným poisťovniam," skonštatoval v správe pre médiá Mihál.

Zároveň uviedol, že SaS pri rokovaniach o tejto novele upozorňovala rezort práce a žiadala umožnenie výplaty dôchodkov aj iným subjektom, napríklad bankám alebo samotným dôchodkovým správcovským spoločnostiam a aby možnosti výplaty dôchodkov boli rozšírené aj na takzvaný programový výber. Ministerstvo však tieto pripomienky neprijalo. "Tak sa stalo to, čo sa dalo čakať. Dôchodky budú vyplácať len tri životné poisťovne. Konkurencia medzi nimi je tak minimálna a dokonca hrozí podozrenie z kartelových dohôd," uviedol Mihál.