Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Exor kúpil 15 % akcií holandskej spoločnosti Philips

Na snímke vstup do sídla Philipsu v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ Exor a dedič rodiny Agnelliovcov John Elkann povedal, že zameranie Philipsu na zdravotnú starostlivosť je v súlade so záväzkom spoločnosti Exor.

Amsterdam 14. augusta (TASR) - Holdingová spoločnosť Exor, ktorá patrí talianskej rodine Agnelliovcov, kúpila 15 % akcií holandskej spoločnosti Philips za približne 2,6 miliardy eur. Stala sa najväčším investorom holandského výrobcu zdravotnej techniky. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Exor vo vyhlásení uviedol, že táto investícia mu umožňuje nominovať jedného člena do dozornej rady spoločnosti Philips. Taliansky holding v súčasnosti nemá v pláne kúpu ďalších akcií, ale podľa podmienok zmluvy môže zvýšiť svoj podiel v Philips na 20 %.

Generálny riaditeľ Exor a dedič rodiny Agnelliovcov John Elkann povedal, že zameranie Philipsu na zdravotnú starostlivosť je v súlade so záväzkom spoločnosti Exor.

Holding Exor sa v rámci svojej investičnej stratégie zameriava na zdravotníctvo, technológie a tiež luxus. Vlastní podiely v automobilových skupinách ako Stellantis, Ferrari a Iveco, vo futbalovom klube Juventus Turín či v luxusnej značke obuvi Christian Louboutin.

Hoci Exor nie je aktívnym investorom, v prípade Philipsu je jeho cieľom je hrať aktívnu úlohu pri podpore stratégie tohto výrobcu, uviedol zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

"Významná investícia Exoru podčiarkuje jeho dôveru v transformáciu Philipsu na spoločnosť zaoberajúcu sa zdravotníckymi technológiami a jej rastový a hodnotový potenciál," uviedol predseda predstavenstva Philipsu Feike Sijbesma.

Vedenie Philipsu v rozhovore pre médiá uviedlo, že Exor skúmal možnú investíciu od minulého roka.

Exor pod Elkannovým vedením má po prevzatí podielov vo francúzskej zdravotníckej skupine Institut Merieux a manažérovi talianskych nemocníc Lifenet stále asi 2 miliardy eur na investovanie.

Spoločnosť Philips minulý mesiac vykázala základný zisk vo výške 453 miliónov eur a mierne vylepšila finančné ciele za celý rok.