Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Experti hľadajú odpoveď na otázku, či sme pred novou krízou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Po finančnej kríze a európskej dlhovej kríze nové dôvody na nepokoj vyvolá pokles ceny ropy na svetovom trhu.

New York/Viedeň 27. marca (TASR) - Nervozita na burzách po výrazných výkyvoch ich hlavných indexov v januári a vo februári je silná. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Po finančnej kríze a európskej dlhovej kríze nové dôvody na nepokoj vyvolá pokles ceny ropy na svetovom trhu.

Experti sa nevedia dohodnúť, či bude nasledovať krach, alebo či sme ho prekonali už v prvých dvoch mesiacoch tohto roka.

Jestvujú dôvody, prečo sa odpovede na otázku rôznia. Faktom je, že na rozdiel od bubliny na svetovom trhu, aká sa vytvorila v roku 2000, sme veľmi ďaleko. Trh je len mierne nad dlhodobým priemerom. Ak však sklame vývoj konjunktúry (a jej vyhliadky nie sú veľmi ružové), môže byť cena za to veľmi vysoká.

V Schoellerbanke vládne optimizmus. Akcionári napriek trom krízam (finančnej kríze 2008, dlhovej kríze eurozóny po roku 2010 a súčasnom prudkom poklese ceny ropy) zostali v pluse. Na akciách amerického burzového indexu S&P 500 zarábali medziročne 4,2 %. Hodnota ich akcií z indexu Eurostoxx 600 rástla medziročne o 0,18 %. Ak navyše dividendy investovali znovu do amerických akcií, zarábali medziročne 6,43 % a 3,9 % na európskych.

Ekonómka Nora Wassermannová z Credit Suisse svoj optimizmus drží na uzde. Poukazuje na chabý rast zisku európskych a amerických firiem. Rast na domácom trhu eurozóny a v Spojených štátoch dosahujú silný, ale oba hospodárske celky majú problémy s obchodnými partnermi v rozvojovom svete, predovšetkým s Čínou, Ruskom a v Brazílii. Švajčiarska veľkobanka hodnotí vyhliadky akcií ako neutrálne, pričom pokladá za perspektívnejšie podiely firiem z eurozóny, Švajčiarska, Austrálie a Kanady než americké.

Credit Suisse pred pár týždňami v štúdii Global Investments Returns Yearbook 2016 uviedla, že investori musia myslieť na to, že po siedmich tučných rokoch zrejme príde desať rokov biednych.

Expert Gerd Gwiss zo spoločnosti FTC Capital varuje investorov, aby sa nespoliehali len na jednu kartu, dlhodobý rast akciových indexov. Kto sa v roku 1997 spoliehal na trvalý vzostup technologických akcií na americkom burzovom indexe Nasdaq, po ich štvornásobnom raste v prvých piatich rokoch prišiel obrovský prepad po prasknutí bubliny Dotcom. Táto stratégia im nepriniesla ani percento zisku. Gwiss potvrdil svoje názory faktami z rokov 2004 až 2009 a rokov 1999 až 2009. Ak sa odhliadne od vyplatených dividend, Dow Jones, hlavný index americkej akciovej burzy, sa na prelome storočí prepadol, o 30 %.

Gwiss radí investorom, aby sa radšej venovali kombinovanej stratégii, ktorá pozostáva z rastúcich a klesajúcich kurzov akciových indexov.