Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ODHAD: V USA vycestuje na sviatky za rodinou rekordný počet ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najväčší podiel na tomto sťahovaní národa bude mať automobilová doprava, a to približne 90,7 %.

New York 17. decembra (TASR) - Spojené štáty očakávajú, že tohtoročná vianočná sezóna na cestách, železniciach aj v leteckej doprave bude mimoriadne rušná. Odborníci predpovedajú, že za rodinou na sviatky vycestuje rekordný počet ľudí. Uviedla to najväčšia americká motoristická skupina AAA.

Podľa správy AAA približne 107,3 milióna Američanov v období 23. decembra až 1. januára odcestuje z domu do vzdialenosti 80 a viac kilometrov. To je nárast o 3,1 % oproti predchádzajúcemu roku a najviac v histórii týchto záznamov.

Ak sa tieto odhady potvrdia, bude to šiesty rok po sebe, keď počty ľudí, ktorí počas sviatkov vyrážajú na cestu, prekonajú nový rekord.

Ani drahší benzín s veľkou pravdepodobnosťou neovplyvní sviatočné cestovanie, skonštatoval viceprezident AAA Bill Sutherland. Dôvodom je silná ekonomika a rastúca dôvera spotrebiteľov.

Najväčší podiel na tomto "sťahovaní národa" bude mať automobilová doprava, a to približne 90,7 %. Obchodníci s ropou pozorne sledujú tieto údaje, pretože aktivita na cestách sa odráža na dopyte po rope. AAA predpovedá, že v sledovanom období sa uskutoční 97,3 milióna motoristických výjazdov.

AAA ďalej očakáva nárast leteckej dopravy počas tohtoročnej vianočnej sezóny o 4,1 % na 6,4 milióna cestujúcich, najviac od roku 2004, keďže ľudia využívajú nižšie ceny leteniek.

Skupina AAA na záver uviedla, že v roku 2017 sú motoristi v USA na najlepšej ceste prekonať rekord v počte najazdených kilometrov na amerických cestách.