Ekonomika

Export Nemecka sa v novembri zotavil. Vzrástol slabšie, než sa čakalo

TASR, 8. januára 2016 12:24, aktualizované 8. januára 12:30

Podobne po poklese vzrástol aj dovoz.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Berlín 8. januára (TASR) - Export, ako aj import Nemecka sa v novembri po októbrovom nepriaznivom výsledku opäť zotavili. Uviedol to dnes nemecký štatistický úrad Destatis. Informoval o tom portál RTTNews.

Vývoz sa v novembri medzimesačne zvýšil o 0,4 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci klesol o 1,3 %. Podobne aj dovoz vzrástol o 1,6 % po poklese v októbri o 3,2 %. Ekonómovia očakávali o niečo vyšší rast vývozu, konkrétne o 0,5 %, zatiaľ čo v prípade dovozu počítali len s 1-% rastom.

Keďže tempo rastu dovozu výrazne prekonalo rast vývozu, obchodný prebytok na upravenej báze klesol na 19,7 miliardy eur. V októbri dosiahol prebytok zahraničného obchodu Nemecka 20,5 miliardy eur.

Medziročne sa vývoz v novembri zvýšil o 7,7 %, čo znamená výrazné zrýchlenie tempa rastu po tom, ako v októbri rast dosiahol 3,2 %. Dovoz vzrástol o 5,3 % po 3-% medziročnom raste v októbri.

Na neupravenej báze sa obchodný prebytok znížil na 20,6 miliardy eur z 22,3 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci. Výsledok je tak o niečo lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s prebytkom na úrovni 20,2 miliardy eur.

Priemyselná produkcia v novembri nečakane klesla

Po októbrovom raste zaznamenala priemyselná produkcia v Nemecku v novembri nečakaný pokles. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré zverejnili predbežné údaje štatistického úradu Destatis.

Podľa Destatisu klesla priemyselná produkcia v Nemecku očistená o sezónne vplyvy a počet pracovných dní medzimesačne o 0,3 %. Ekonómovia pritom počítali s rastom o 0,5 %, teda s rovnakým tempom rastu, aký produkcia v nemeckom priemysle zaznamenala v októbri.

Tempo rastu priemyselnej produkcie bolo tak v októbri výraznejšie, než Destatis pôvodne zverejnil. V predbežnom odhade uvádzal októbrový rast na úrovni 0,2 %.

Bez započítania energetického sektora klesla priemyselná produkcia v Nemecku v novembri o 0,8 %. Produkcia v samotnom energetickom sektore sa zvýšila o 2,5 %.

Najviac sa pod pokles celkovej produkcie v priemysle podpísal pokles výroby kapitálových tovarov, ktorý dosiahol 3,3 %. Naopak, produkcia spotrebiteľských tovarov sa o 1,9 % zvýšila. Ako v tejto súvislosti uviedol analytik z ING Carsten Brzeski, údaje z priemyselného sektora sú ďalším dôkazom, že spomaľovanie na čínskom a ďalších reformujúcich sa trhoch má na najsilnejšiu ekonomiku eurozóny svoj vplyv.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 19:40

ÚRSO navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu
Za veľmi dôležitú považuje Jozef Holjenčík ponuku na uskladňovanie zemného plynu v podzemných zásobníkoch na Ukrajine za výhodné ceny.

sk
včera 18:50

Vedúci ekonomický index v USA v marci nečakane klesol
Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v marci o 0,3 %.

sk
včera 18:28

RRZ: Udržateľnosť dôchodkového systému sa novelou nezlepšila
Trinásty dôchodok v novej podobe bude stáť v tomto roku 828 miliónov eur, vyčíslil vo štvrtok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac