Ekonomika

Export ropy z Iraku vlani vzrástol najstrmšie v rámci OPEC

TASR, 24. marca 2016 21:15

Väčšina irackého exportu ropy pochádza z juhu a menšie množstvo zo severu, ktoré transportuje potrubím do Turecka.

Foto: TASR/AP

Bagdad 24. marca (TASR) - Export ropy z Iraku, ktorý vlani vzrástol najstrmšie v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), je tento mesiac zatiaľ stabilný. To znamená, že aspoň nateraz sa zastavil rast dodávok komodity na svetové trhy. Práve ten vytváral tlak na ceny ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Irak vlani zvýšil svoju produkciu o viac ako 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, najstrmšie spomedzi všetkých členov OPEC. A to aj napriek konfliktu s Islamským štátom.

Bagdad verbálne podporil iniciatívu skupiny producentov ropy z OPEC a Ruska, ktorí navrhli zmraziť ťažbu komodity na januárovej úrovni, aby sa zastavil pád jej cien.

Rusko, Saudská Arábia, Venezuela a Katar uzavreli vo februári predbežnú dohodu o zmrazení svojej ťažby na januárovej úrovni. Katar pozval všetkých členov OPEC aj producentov, ktorí nie sú členmi ropného kartelu, aby sa 17. apríla zúčastnili na ďalšom kole rokovaní v Dauhe. Ich cieľom je širšia dohoda o zmrazení ťažby.

Ale Irán, ktorý sa po januárovom zrušení sankcií Západu snaží dohnať stratené príjmy z predaja ropy a zvyšuje produkciu, sa na rokovaní neplánuje zúčastniť. Líbya nepríde tiež.

Čo sa týka Iraku, zastavenie ďalšieho rastu jeho exportu je čiastočne "nedobrovoľné", keďže je za ním prerušenie dodávok ropy cez potrubie na severe krajiny, čím sa vyrovnal takmer rekordný export ropy z juhu.

Vývoj v Iraku tak spolu s výpadkami dodávok iných producentov, napríklad Nigérie, pomohol naštartovať rast cien ropy, ktoré sa už spamätali z januárového pádu na najnižšiu úroveň za 12 rokov a zvýšili sa o zhruba 50 %.

Analytici však upozorňujú, že komodite už dochádza "para" a jej zdražovanie sa zastavuje, keďže trhy sú nadmerne zásobované a ponuka stále vysoko prevyšuje dopyt. Táto výrazná nerovnováha sa podľa nich udrží minimálne ešte v 1. polovici tohto roka.

Podľa zdrojov z ropného priemyslu priemerný export ropy z juhu Iraku do 23. marca dosiahol 3,35 milióna barelov denne. To je blízko doterajšieho irackého rekordu 3,37 milióna barelov denne z novembra minulého roka.

Väčšina irackého exportu ropy pochádza z juhu a menšie množstvo zo severu, ktoré transportuje potrubím do Turecka. Presnejšie, severným potrubím prepravuje Irak zhruba 600.000 barelov ropy denne z autonómneho Kurdistanu a sporných polí v Kirkúku. Táto vetva ropovodu je však často terčom sabotáží alebo zlodejov.

Dodávky cez severnú vetvu tak tento mesiac klesli na 217.000 barelov/deň z februárových 350.000 barelov/deň.

Minimálne po technickej stránke však môže Irak zvýšiť export ropy z juhu, aj keď jeho produkcia pravdepodobne nestúpne tak ako vlani.

Prečítajte si aj:

21. marca 2016 20:24

Trh s ropou sa po prudkom prepade postupne stabilizuje
Generálny tajomník organizácie OPEC počíta s pokračovaním tohto trendu.

sk
15. marca 2016 10:13

OPEC očakáva tento rok slabší dopyt, ceny ďalej klesajú
Celosvetový dopyt po rope z členských krajín podľa ropného kartelu dosiahne tento rok v priemere 31,52 milióna barelov denne.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 13:51

Stavebná produkcia v Taliansku spomalila rast na deväťmesačné minimum
Produkcia v talianskom stavebnom sektore vzrástla vo februári medziročne o 5,9 %, čo je najnižšie tempo od mája minulého roka, v ktorom sa zvýšila o 1,3 %.

sk
dnes 13:47

Priame zahraničné investície do Číny v 1. štvrťroku prudko klesli
V prvom kvartáli čínska ekonomika rástla rýchlejšie, ako sa očakávalo.

sk
dnes 13:36

Ráž: Dopravnú situáciu pri Strečne zlepší sprejazdnený tunel Višňové
Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac