Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

F. IMRECZE: Finančná správa sleduje iba dodržiavanie zákona

Na snímke prezident Finančnej správy František Imrecze počas brífingu s novinármi v Bratislave 6. apríla 2016 Foto: TASR - Michal Svítok

Vyhlásil to dnes prezident FS František Imrecze v súvislosti s medializovaným prípadom udelenia pokuty 80.000 eur firme Websupport, ktorá registrovala domény viacerým vlastníkom webov s hazardom.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Finančná správa (FS) postupuje voči všetkým subjektom rovnako a pri svojej kontrole skúma jedinú vec, či dodržiavajú alebo nedodržiavajú zákony. Vyhlásil to dnes prezident FS František Imrecze v súvislosti s medializovaným prípadom udelenia pokuty 80.000 eur firme Websupport, ktorá registrovala domény viacerým vlastníkom webov s hazardom.

Informáciu vo štvrtok (22.9.) priniesol Denník N, postup FS dnes kritizovali aj opoziční poslanci strán OĽaNO-NOVA a SaS Jozef Viskupič a Jozef Rajtár. Rajtár upozornil na to, že pokutu nedostala firma, ktorá internetové stránky s hazardom reálne prevádzkuje, ani firma, ktorá prevádzkuje príslušné počítačové servery. Dostala ju len firma, ktorá registruje domény.

Finančná správa si podľa Imreczeho váži úspešných podnikateľov, ale pre každého platí, že pokiaľ nastane porušenie zákona, daniari musia konať. Šírenie nelegálneho hazardu na Slovensku totiž nie je žiadané a finančná správa ho postihuje.

„Finančná správa pri dozore nad hazardnými hrami neskúma, či je obsah šírený držiteľom domén, alebo sa držiteľ rozhodol tieto domény plniť obsahom tretích strán. Pokiaľ na takýchto doménach dôjde k propagovaniu alebo prevádzkovaniu nelegálneho hazardu na Slovensku, finančná správa na to reaguje. Vo vzťahu k zákonu je držiteľ domény zodpovedný za to, aký obsah na tejto doméne umožňuje šíriť,“ vysvetlil šéf daniarov.

Podľa opozičných poslancov môže aktivita FS súvisieť s verejným angažovaním sa spolumajiteľa firmy Websupport Michala Trubana a jeho kritickými vyjadreniami na adresu vlády. Imrecze to odmieta, opozícia sa podľa neho takto snaží len opätovne vtiahnuť daniarov do politického boja.

Absolútne to odmietam. Finančná správa naozaj neskúma, akým občianskym aktivitám sa daňové subjekty venujú. Skúma jedinú vec, či došlo alebo nedošlo k porušeniu zákona,“ zdôraznil. Vyjadrenia opozície podľa neho svedčia len o dvoch veciach. Buď o danom prípade nemajú dostatok informácií, alebo nebojujú za slobodu internetu, ale za propagovanie šírenia nelegálneho hazardu na Slovensku. „Okrem dodržiavania zákona finančná správa uložením pokuty tomuto držiteľovi domén nesledovala nič iné,“ dodal Imrecze.