Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

F. PALKO: Nový stavebný zákon prinesie poriadok a profesionalitu

František Palko Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na tlačovej konferencii to vyhlásil štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko, podľa ktorého tieto výhody pocítia všetci obyvatelia Slovenska.

Bratislava 27. mája (TASR) – Poriadok v území, profesionalitu a efektívnejšie rozhodovanie prinesie nový stavebný zákon, ktorý dnes schválila vláda. Na tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko, podľa ktorého tieto výhody pocítia všetci obyvatelia Slovenska. Zákon by mal po odobrení parlamentom nadobudnúť účinnosť 1. júla 2016.

"Dnes je veľmi významný deň nielen pre ministerstvo, ale predovšetkým pre ľudí a firmy. Ministerstvo a vláda pripravili jednoznačný návrh, ktorý by mal nahradiť 40 rokov starý stavebný zákon, ktorý mal už viac ako 30 noviel," informoval Palko.

Poriadok v území má zabezpečiť povinnosť pre všetky obce prijať vlastný územný plán. Dnes desiatky obcí tento plán nemajú, do roku 2037 ho bude musieť mať každá obec. Na prípravu územnoplánovacej dokumentácie ministerstvo prispeje tento rok 98 obciam celkovou sumou 700.000 eur. Občania a podnikatelia z obcí, ktoré prijmú aj detailnejší zastavovací plán, nebudú musieť absolvovať územné konanie a k výstavbe im bude stačiť stavebné povolenie.

Zákon rieši aj čierne stavby. Stavebný úrad bude povinný vydať rozhodnutie o odstránení stavby a určí výšku kaucie, ktorú musí stavebník zložiť. Z nej sa budú hradiť náklady na búranie stavby, ak ju neodstráni na vlastné náklady. V opačnom prípade mu hrozí exekúcia. Stavby, ktoré už dnes existujú bez stavebného povolenia, dostanú trojročnú lehotu, počas ktorej musí ich majiteľ požiadať o dodatočné povolenie a splniť podmienky. Stavebný úrad bude mať potom päť rokov na rozhodnutie.



Profesionalita súvisí so vzdelanými úradníkmi a odborníkmi v procese výstavby. Pracovníci stavebných úradov budú musieť mať vzdelanie, minimálne ročnú prax v oblasti stavebníctva a absolvovať odborné skúšky. Výkonná agenda stavebných úradov sa presunie do obcí, ktoré sú stavebnými obvodmi. "Dnes je viac ako 2000 stavebných úradov. Úrady, ktoré budú vykonávať túto činnosť, sa tak zredukujú na niečo viac ako 300. Naďalej však bude stavebné alebo územné rozhodnutia podpisovať starosta," priblížil Palko.

Posilniť by sa mala štátna stavebná inšpekcia. Inšpektoráty, ktoré sú dnes v piatich krajských mestách, by sa mali rozšíriť o ďalšie tri, budú mať silnejšie postavenie aj kompetencie. Svoju profesionálnu odbornosť si budú musieť zvýšiť okrem úradníkov tiež ďalšie osoby, ktoré sa zúčastňujú na procese výstavby, napríklad projektanti či stavbyvedúci.

Efektívnejšie rozhodovanie prinesie podľa Palka menej konaní. Dnes existujú štyri druhy územného konania, po novom bude už len jedno. Územné konanie sa nebude týkať stavby v obci, ktorá prijme zastavovací plán. Stavebné konanie bude stačiť aj človeku stavajúcemu rodinný dom do 300 štvorcových metrov (m2). "Efektívnejšie rozhodovanie znamená aj oveľa efektívnejší prístup pri vydávaní stavebných povolení a súhlasov. Rozhodovanie bude oveľa kratšie a efektívnejšie," sľubuje štátny tajomník.