Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Farmaceutický koncern Pfizer rozdelí svoje aktivity do troch divízií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac si Pfizer sľubuje od divízie zameranej na inovatívne lieky.

New York 11. júla (TASR) - Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer sa rozhodla pre reorganizáciu podnikania a svoje aktivity rozčlení do troch divízií. Spoločnosť tak reaguje na zmeny na trhu v dôsledku starnutia populácie a vypršania patentovej ochrany u niektorých liekov.

Jedna z budúcich divízií Innovative Medicines sa bude zameriavať na inovačné lieky, druhá Established Medicines na lieky, ktoré sú na trhu už dlhšie (napríklad liek Lipitor na cholesterol, ktorý už stratil patentovú ochranu). Pod tretiu divíziu Consumer Healthcare budú patriť voľne predajné lieky.

Najviac si Pfizer sľubuje od divízie zameranej na inovatívne lieky. Podľa firmy má táto divízia veľký rastový potenciál, čiastočne pre starnúcu populáciu, ktorá bude zvyšovať dopyt po nových liečivách. Výkonný riaditeľ Pfizeru Ian Read ešte začiatkom roka povedal, že do konca roka 2022 očakáva spoločnosť 25 až 30 súhlasných vyjadrení úradov na uvedenie nových liekov na trh, prípadne na nové využitie už zavedených. Proces reorganizácie sa začne realizovať na začiatku fiškálneho roka 2019.