Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Farmaceutický koncern Sanofi zvýšil prognózu celoročného zisku

Francúzsky farmaceutický gigant Sanofi-Aventis, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Očakáva, že upravený zisk na akciu vzrastie tento rok zhruba o 14 %.

Paríž 28. októbra (TASR) - Francúzsky farmaceutický koncern Sanofi zaznamenal v 3. štvrťroku rast zisku takmer o pätinu. Výsledky podporil vývoj tržieb, ktorým k rastu pomohol najmä dopyt po vakcínach proti chrípke a lieku na kožné choroby. Spoločnosť, ktorá výsledkami prekonala očakávania trhov, zároveň zlepšila prognózu zisku za celý rok.

Firma Sanofi vo štvrtok oznámila, že v 3. kvartáli dosiahla čistý zisk 2,32 miliardy eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o takmer 19 %.

Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 2,18 eura, čím spoločnosť prekonala očakávania analytikov. Tí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,99 eura.

Tržby dosiahli 10,43 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 10,1 %. Pod rast tržieb sa veľkou mierou podpísal zvýšený dopyt po vakcínach proti chrípke a lieku na liečbu ekzémov Dupixent. Tržby z jeho predaja sa v 3. kvartáli zvýšili o vyše 54 % na 1,41 miliardy eur.

Vzhľadom na kvartálne výsledky spoločnosť Sanofi zlepšila prognózu v oblasti celoročného upraveného zisku. Očakáva, že upravený zisk na akciu vzrastie tento rok zhruba o 14 %, zatiaľ čo v ostatnej prognóze z júla (už tá bola revidovaná smerom nahor) počítala, že rast dosiahne 12 %.