Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Farmári chcú od štátu pomoc pri vytváraní nových pracovných miest

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR

Zástupcovia Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Rimavská Sobota sa na neho obrátili s viacerými požiadavkami.

Rimavská Sobota 3. júla (TASR) - Podporu štátu pri riešení dopadu klimatických zmien sľúbil dnes poľnohospodárom v Rimavskej Sobote minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Zástupcovia Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Rimavská Sobota sa na neho obrátili s viacerými požiadavkami. Zachovanie dotácií na úrovni minulého roka však minister odmietol. Pomoc sľúbil pri obnove zavlažovacích systémov a vytváraní nových pracovných miest v poľnohospodárstve.

Stretnutie zástupcov RPPK v Rimavskej Sobote s ministrom pôdohospodárstva bolo pokračovaním rokovaní z výjazdového zasadnutia vlády SR v Poltári. "Hovorili sme o riešeniach, ktoré by mali pomôcť tomuto regiónu pri prekonávaní následkov akútneho sucha. Túto úrodu už nezachránime, pretože už prebieha žatva. Do budúcnosti ale hľadáme spôsob, ako obnoviť zavlažovacie systémy, ako ich ochrániť pred rozkrádaním a hlavne, ako ich odovzdať do užívania samotným poľnohospodárom za symbolické nájomné. Takéto investície by bez pomoci štátu nezvládli. Hovorili sme približne o 10 kilometroch tokov, ktoré by sme vedeli skultivovať tak, aby sa dali využívať práve na závlahy. Teraz to ale musíme ponechať na rokovania expertných skupín, aby našli konkrétne riešenia," povedal Jahnátek.

Predseda RPPK František Tóth je s výsledkom rokovania spokojný, aj keď sa nepodarilo splniť všetky požiadavky. "Zachovanie dotácií nám pán minister nemohol garantovať, pretože sa musí riadiť zásadami Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Pre nás je dôležité, že sme mu mohli vysvetliť, prečo trváme na ponechaní tohto regiónu v zozname znevýhodnených oblastí. Aj keď dnes hovoríme o klimatických zmenách, sucho tu majú mnohé lokality aj v historických názvoch. Požadovali sme i podporu pri vytváraní nových pracovných miest v poľnohospodárstve. Dostali sme prísľub, že sa budú hľadať riešenia, aby farmárom úrady práce preplatili polovicu miezd a odvody na každé novo vytvorené miesto v poľnohospodárstve v priebehu dvoch rokov," doplnil Tóth.

Poľnohospodári v Rimavskej Sobote sľúbili ministrovi pôdohospodárstva pomoc pri spracovaní strednodobej vízie rozvoja poľnohospodárstva. Na ministerstvo doručia dokument, ktorý obsahuje 17 základných bodov. Podľa nich by sa do roku 2020 mali usmerniť výrobné postupy, nákup pôdy, ale aj čerpanie bankových úverov tak, aby štát dokázal zachovať poľnohospodársku výrobu v potrebnom rozsahu.