Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Farmári chcú vyvodenie zodpovednosti, PPA sa ohradzuje voči F.Oravcovi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vďaka nahliadnutiu do spisov sa podarilo dokázať, že niekto žiada o dotáciu na pôdu, na ktorú očividne nemá nárok, povedal Vdovjak o dôkazoch, ktoré predložili farmári.

Bratislava 5. júna (TASR) - Člen rady Iniciatívy poľnohospodárov Anton Vdovjak vyzval premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby splnil sľub a vyvodil osobnú zodpovednosť voči vedeniu Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Uviedol to v stredu počas tlačovej besedy východoslovenského agropodnikateľa Františka Oravca, ktorý má problém s PPA kvôli správnemu konaniu o dotáciách.

"PPA sa dôrazne ohradzuje voči nepravdivým tvrdeniam agropodnikateľa F. Oravca. Agentúra zároveň žiada médiá aj verejnosť, aby nevynášali súdy predtým, ako bude ukončené správne konanie," uviedlo v reakcii Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s tým, že až do jeho ukončenia sa totiž agentúra nemôže vyjadrovať k prebiehajúcemu konaniu, čo Oravec vie a podľa nej zneužíva túto situáciu na šírenie neprávd. Po ukončení konania vo veci bude PPA médiá aj verejnosť detailne informovať o celom konaní tohto agropodnikateľa, ktorý figuruje v závažnom prípade objednávania nástražných systémov a fyzického násilia práve v tejto veci, uzatvára reakciu rezort.

"Vďaka nahliadnutiu do spisov sa podarilo dokázať, že niekto žiada o dotáciu na pôdu, na ktorú očividne nemá nárok," povedal Vdovjak o dôkazoch, ktoré predložili farmári. Dostávali sa k nim podľa neho veľmi ťažko, bolo potrebné stanovať a protestovať, aby si niekto splnil základnú povinnosť voči poľnohospodárovi. Člen rady iniciatívy avizoval, že v druhej polovici júna zverejnia stanovisko k problémom farmárov, k návrhu odvolať Juraja Kožucha z postu generálneho riaditeľa PPA i k riešeniu problému farmára Oravca.

Agropodnikateľ Oravec pripomenul, že správne konanie nie je zo strany PPA stále ukončené, hoci sa tak malo stať do 13 mesiacov.

Podľa agropodnikateľa v roku 2017 jeho firma a firmy patriace pod Esin Group podali žiadosť o dotáciu na 1292 rovnakých parciel pôdy, z tohto počtu nepredložili konkurenčné firmy doklad na 914 parciel. Počet parciel, na ktoré mali nájomné zmluvy firmy Esin Group a Oravcove, bol 23. "Zarážajúcim faktom je aj to, že všetky nájomné zmluvy na sporné pozemky predložili firmy tejto skupiny až v marci a apríli 2019 na základe výzvy platobnej agentúry," tvrdil Oravec a dodal, že PPA mala v rámci konania vrátiť prílohy, nájomné zmluvy od firiem tejto skupiny, ktoré nesúvisia s prípadom križovaním.

Patrik Magdoško, ktorý podporuje farmára Oravca a zúčastnil sa na nazretí do spisu, povedal, že budú čakať približne dva týždne, ako sa postaví premiér k ich výzve na odstúpenie Juraja Kožucha z postu generálneho riaditeľa PPA, pretože podľa Magdoška znefunkčňuje agentúru a problém s križovaním sa netýka iba Oravca.

Pripomenul, že 21. júna 2018 bola prvý raz protestná akcia farmárov v Bratislave. "Chceme sa vyhnúť nátlakovým akciám," povedal a spomenul slová premiéra o tom, že "padni komu padni". "Pán premiér nenúťte nás opúšťať svoje domovy, aby sme išli na blokáciu PPA alebo Úradu vlády SR, lebo už nevidíme ďalšie riešenia," uzavrel.