Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Farmári pri okrúhlom stole: Pôdu treba chrániť ústavnou cestou

Na snímke zľava starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý, za Agrárnu komoru Slovenska Slávka Lošonská, za Vidiecku platformu Lucia Gallová, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriel Csicsai, predseda poslaneckého klubu SNS v NR SR Tibor Bernaťák počas tlačovej konferencie Vidieckej platformy po verejnom okrúhlom stole na tému "Pôda", 20. apríla 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Účastníci okrúhleho stola taktiež diskutovali okrem pozemkových úpravách aj o tzv. náhradných výmerách.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Pôdu treba chrániť ustanoveniami v ústave. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v záveroch z diskusného podujatia - verejného okrúhleho stola o pôde prezidentka Vidieckej platformy Lucia Gallová.

Verejný okrúhly stôl na tému pôdy zorganizovala Vidiecka platforma s podporou Agrárnej komory Slovenska (AKS), Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Združenia mladých farmárov Slovenska a Slovenského zväzu agropodnikateľov a rodinných fariem a Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.



"Zhodli sme sa opakovane na tom a súhlasíme s tým, že pôdu treba chrániť ústavnou cestou. Následne ako druhý krok vnímame nevyhnutnosť nastaviť, novelizovať príslušné zákony, najmä zákon 330 z roku 1991 (o pozemkových úpravách) a zákon 504 z roku 2003 (o nájme poľnohospodárskych pozemkov)," povedala Gallová.

Zúčastnení sa podľa nej zhodli taktiež na tom, že pôda nie je investičnou komoditou. "Pôdu vnímame ako neobnoviteľný prírodný zdroj a ako výrobný nástroj, prostriedok, ktorý zabezpečuje obživu spoločnosti a prináša prácu pre spoločnosť," podčiarkla.



Účastníci okrúhleho stola podľa Gallovej taktiež diskutovali okrem pozemkových úpravách aj o tzv. náhradných výmerách. "V rámci celej poľnohospodárskej obce máme zhodu na tom a súhlasíme, aby sa pôda sceľovala (komasovala), pretože je veľmi rozdrobená. Zároveň máme zhodu na tom, aby náklady (spojené so sceľovaním) uhradil štát," dodala Gallová.