Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

FATF plánuje sprísniť pravidlá na obchodovanie s kryptomenami

Na archívnej snímke muž stojí vedľa loga bitcoinu, ktoré sa nachádza v blízkosti bankomatu pre túto virtuálnu menu. Foto: TASR/AP

Globálna organizácia FATF vyzýva svoje členské krajiny, aby sprísnili dohľad nad burzami kryptomien s cieľom zabrániť ich použitiu na pranie špinavých peňazí.

Frankfurt nad Mohanom/Paríž 21. júna (TASR) - Finančná akčná skupina (FATF) plánuje sprísniť pravidlá pre firmy obchodujúce v oblasti kryptomien. Na globálnej úrovni ide o prvý pokus obmedziť tento rýchlo sa rozvíjajúci sektor.

Globálna organizácia FATF vyzýva svoje členské krajiny, aby sprísnili dohľad nad burzami kryptomien s cieľom zabrániť ich použitiu na pranie špinavých peňazí. Tento krok odzrkadľuje rastúce obavy medzinárodných policajných agentúr, že kryptomeny sa používajú na tento účel.

Krajiny budú povinné registrovať a kontrolovať spoločnosti z tejto oblasti, okrem iného aj burzy, ktoré budú musieť podrobne kontrolovať svojich klientov a ohlasovať podozrivé transakcie.

Riaditeľ finančného spravodajstva v európskej policajnej organizácii Europol Simon Riondet pre agentúru Reuters uviedol, že zaznamenali zvýšené používanie kryptomien na prepieranie peňazí z trestnej činnosti. Europol začiatkom tohto roka rozbil španielsky drogový kartel, ktorý zneužíval dva kryptobankomaty vydávajúce kryptomenu za hotovosť.

Podľa Riondeta kryptomeny sa využívajú na prevod peňazí medzi krajinami a rozdeľovanie veľkých súm z trestnej činnosti na menšie, ktoré sa ťažšie odhaľujú. "Už sme vyšetrovali tzv. temný web, v ktorom sa platby realizujú v kryptomenách, niekedy v bitcoinoch, a teraz prechádzajú na anonymnejšie kryptomeny," povedal Riondet. Odkazuje tým na tzv. privátne mince, napríklad monero, ktoré umožňujú klientom zatajiť takmer všetky podrobnosti o transakciách.

Cez týždeň aj sociálna sieť Facebook vyvolala vlnu kritiky regulačných a legislatívnych orgánov, keď predstavila plány na vydanie kryptomeny s názvom libra. Šéfovia troch centrálnych bánk okamžite vyhlásili, že budú libru kontrolovať, aby nedošlo k ohrozeniu finančného systému alebo k praniu špinavých peňazí. Napríklad šéf nemeckej Bundesbanky Jens Weidmann uviedol, že virtuálna mena prepojená s oficiálnou menou, známa aj ako stabilná minca (stablecoin), môže podkopať banky, ak sa príliš rozšíri.

FATF tak podniká prvý pokus o vytvorenie globálnych pravidiel pri regulácii kryptomenového trhu v hodnote 300 miliárd USD (265,11 miliardy eur), ktoré by nahradili rôznorodé pravidlá v jednotlivých krajinách. Napríklad Japonsko vytvorilo licenčné burzy, Čína zas obchodovanie úplne zakázala.

Globálne sektorové združenie kryptomien Global Digital Finance privítalo krok FATF.

(1 EUR = 1,1316 USD)