Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

FECKO:Novelu o pozemkových spoločenstvách predkladám na májovú schôdzu

Martin Fecko Foto: TASR/Martin Baumann

Účinnosť novely navrhuje od 1. augusta 2017.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičné hnutie OĽaNO-NOVA Martin Fecko predkladá na májovú schôdzu parlamentu novelu zákona o pozemkových spoločenstvách. Informoval o tom dnes na brífingu pred odovzdaním svojho poslaneckého návrhu do podateľne NR SR, ktorý by mal riešiť 36, podľa neho "najťaživejších" okruhov, súčasného zákona. Účinnosť novely navrhuje od 1. augusta 2017.

Prvým riešeným okruhom by podľa jeho slov malo byť predkupné právo pri predaji podielu v pozemkovom spoločenstve, pretože to je podľa neho "zaznávané". "Zdá s nám, že podľa platného zákona, žiaľ, je priestor na istú korupciu. Pri ponukách podielov cez výbory spoločenstva môže byť istá tendenčnosť, z čoho môžu vzniknúť anomálie. Preto navrhujeme, vrátiť sa k stavu, ako to bolo v pôvodnom zákone číslo 181 z roku 1995," spresnil.

Druhým okruhom má byť riešenie rozdrobenosti vlastníctva pozemkov. "Navrhovaná novela by chcela vrátiť najmenšiu možnú výmeru lesného pozemku, z terajších 2000 m2 na pôvodných 5000 m2," poznamenal. Tretím okruhom navrhuje poslanec povinnosť, aby sa podiely ponúkané Slovenským pozemkovým fondom museli ponúknuť aj pozemkovému spoločenstvu.

Štvrtým okruhom by sa mala Feckova novela vrátiť k obsahu bývalého zákona 181 z roku 1995 v povinnosti súhlasu dvoch tretín podielnikov pri zrušení alebo transformovaní pozemkového spoločenstva. "Súčasný zákon na túto zmenu požaduje súhlas len nadpolovičnej väčšiny," podčiarkol.

Ďalšie okruhy v novele podľa Fecka navrhujú zaviesť hmotnú zodpovednosť funkcionárov spoločenstva, ako aj stanovenie veku funkcionára na minimálne 18 rokov. V novele sa tiež navrhuje zníženie počtu členov vo výbore spoločenstva zo súčasných piatich na troch, čo by pomohlo malým spoločenstvám. Opakovaná kandidatúra za člena výboru spoločenstva má byť podľa návrhu novely opozičného poslanca možná.

"Po ôsme, navrhujeme zároveň, aby sa zjednodušilo zverejňovanie povinných údajov o pozemkovom spoločenstve, ktoré majú na starosti lesné odbory príslušných okresných úradov," dodal Fecko.