Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Americká centrálna banka podľa očakávaní ukončila program nákupu aktív

Foto: TASR

Zároveň však zopakovala, že krátkodobé úrokové sadzby ostanú na rekordne nízkej úrovni ešte "značný" čas.

Washington 29. októbra (TASR) - Americká centrálna banka Fed podľa očakávaní ukončila 3. kolo nákupu dlhopisov, ktorého cieľom bola podpora ekonomiky.

Pritom uviedla, že trh práce pokračuje v zotavovaní a rovnako pokračovanie procesu zotavovania predpokladá aj v rámci celej ekonomiky. Zároveň však zopakovala, že krátkodobé úrokové sadzby ostanú na rekordne nízkej úrovni ešte "značný" čas. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Program nákupu aktív znížila banka o zostávajúcich 15 miliárd USD (11,78 miliardy eur), čím ho úplne ukončila. "Podmienky na trhu práce sa opäť zlepšili, na čo poukazuje solídna tvorba pracovných miest a pokles miery nezamestnanosti," oznámil dnes Federálny rezervný systém (Fed) po skončení dvojdňového zasadnutia.

Opäť ale uviedol, že rekordne nízke krátkodobé úrokové sadzby mieni na terajšej úrovni udržať ešte "značný" čas. "Súčasná úroveň sadzieb je adekvátna," oznámil Fed, ktorý dodal, že trh práce sa síce postupne zotavuje, no k úplnému ozdraveniu ešte nedošlo.

Ako uviedla prezidentka Fed Janet Yellenová, miera nezamestnanosti síce klesla, no ďalšie ukazovatele na trhu práce sú menej pozitívne. Ide najmä o stagnujúce platy, vysoký počet ľudí pracujúcich len na čiastočný pracovný úväzok, ako aj veľký počet tých, ktorí si prestali hľadať prácu, a preto vypadli z evidencie nezamestnaných. Navyše, od nízkych úrokových sadzieb si banka sľubuje aj zvýšenie inflácie, ktorá sa podľa nej stále drží na nízkej úrovni.

Načasovanie, ako aj rozsah zvýšenia úrokových sadzieb bude závisieť od prichádzajúcich ekonomických údajov, pričom centrálna banka bude zohľadňovať viaceré ukazovatele. Väčšina zástupcov Fed predpokladá, že k zvýšeniu sadzieb, ktoré banka udržiava blízko nuly už od decembra 2008, dôjde na budúci rok. Zatiaľ čo pôvodne očakávali, že sa tak stane v 1. polovici roka, teraz odhadujú, že k zvýšeniu sadzieb dôjde pravdepodobne až v jeho druhej polovici.