Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Fed bude naďalej podporovať ekonomiku nákupom dlhopisov

Foto: TASR

V tomto roku očakáva Fed rast hospodárstva v rozmedzí od 2,3 % do 2,8 % a v roku 2014 počíta so zrýchlením rastu na 2,9 % až 3,4 %. Nezamestnanosť je však stále vysoká.

Washington 20. marca (TASR) - Americká centrálna banka Fed ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na rekordnom minime a oznámila, že bude pokračovať v nákupe dlhopisov s cieľom podpory ekonomiky, aj keď v poslednom období ekonomika zaznamenala "mierne oživenie" po stagnácii koncom roka 2012. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Federálny rezervný systém (Fed) po dvojdňovom zasadnutí oznámil, že po určitej stagnácii na záver minulého roka ekonomika USA opätovne zaznamenala posilnenie, no napriek tomu aj naďalej potrebuje podporu od centrálnej banky s cieľom znižovať stále vysokú nezamestnanosť.

V tomto roku očakáva Fed rast hospodárstva v rozmedzí od 2,3 % do 2,8 % a v roku 2014 počíta so zrýchlením rastu na 2,9 % až 3,4 %. Nezamestnanosť je však stále vysoká, aj keď situácia na trhu práce sa v poslednom období zlepšila, dodala banka. Reagovala najmä na výsledky za február, keď miera nezamestnanosti klesla na 7,7 %, čo je zhruba 4-ročné minimum. Napriek tomu ale očakáva, že na vysokej úrovni sa nezamestnanosť udrží aj najbližšie dva roky. Až v roku 2015 predpokladá Fed pokles miery nezamestnanosti na 6,5 %.

Tento rok počíta americká centrálna banka s miernym poklesom miery nezamestnanosti oproti prognóze z decembra minulého roka. Vtedy odhadovala, že koncom roka 2013 by mohla nezamestnanosť dosiahnuť 7,4 %, maximálne 7,7 %, tentoraz počíta s rozsahom od 7,3 do 7,5 %. Do konca roka 2014 očakáva pokles miery nezamestnanosti na 6,7 %, maximálne 7 %. V decembrovom odhade ešte uvádzala rozmedzie od 6,8 do 7,3 %.

Z tohto dôvodu bude banka kľúčovú úrokovú sadzbu udržiavať na rekordne nízkej úrovni blízko nuly, a to minimálne dovtedy, kým miera nezamestnanosti neklesne na 6,5 %. Centrálna banka zároveň uviedla, že bude pokračovať v časovo neobmedzenom nakupovaní dlhopisov v hodnote 85 miliárd USD (65,66 miliardy eur) mesačne s cieľom udržiavať dlhodobé úrokové sadzby na nízkej úrovni.