Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Fed: Riziká, ktoré ohrozujú americkú ekonomiku, sa v januári zvýšili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záznamy diskusií z januárového zasadania ukázali, že aj podľa predstaviteľov Fedu ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb bude potrebné až po tom, keď sa inflácia zrýchli.

Washington 21. februára (TASR) - Riziká, ktoré ohrozujú americkú ekonomiku, sa v januári zvýšili. Zastavenie financovania vládnych agentúr aj rastúce obchodné napätie ovplyvnili jej rast. Vyplýva to zo zápisnice z januárového zasadania americkej centrálnej banky Fed, v ktorej strážcovia meny zdôraznili, že budú "trpezliví" pri zvyšovaní úrokových sadzieb.

Záznamy diskusií z januárového zasadania ukázali, že aj podľa predstaviteľov Fedu ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb bude potrebné až po tom, keď sa inflácia zrýchli.

A zdá sa, že sú členovia Fedu blízko k dohode o zastavení redukcie obrovského portfólia dlhopisov pred koncom roka. Cieľom tohto kroku je pomôcť uvoľniť rastúci tlak na úvery.

Zápisnica odhalila, že podľa bankárov im "opatrný prístup" k zvyšovaniu sadzieb poskytne viac času na posúdenie hospodárskeho vplyvu obchodných sporov prezidenta Donalda Trumpa s Čínou a inými krajinami, a tiež spomalenia globálneho rastu na americkú ekonomiku.

V reakcii na globálne spomalenie niekoľko členov Fedu znížilo svoje prognózy pre ekonomiku, pričom uviedlo, že riziko jej poklesu stúplo.

Analytici sa na základe zápisnice domnievajú, že prekážky pre zvyšovanie sadzieb sa zdajú byť dosť veľké. Očakávajú preto, že banka ponechá úrokové sadzby nezmenené počas tohto roka.

Zápisnica sa týkala rokovania Fedu v dňoch 29. - 30. januára, na ktorom centrálna banka nechala svoju kľúčovú sadzbu na nezmenenej úrovni v rozmedzí od 2,25 % do 2,5 %. Na túto úroveň sa dostala po zvýšení v decembri minulého roka, pričom banka zvýšila úrokové sadzby vlani štyrikrát.

Fed si vlani za zvyšovanie úrokov vyslúžil tvrdú kritiku prezidenta Trumpa, ale odkedy začal signalizovať pauzu, prezident prestal s útokmi. Dokonca pozval šéfa Fedu Jeroma Powella a podpredsedu centrálnej banky Richarda Claridu na večeru v Bielom dome začiatkom tohto mesiaca, ktorú minister financií Steven Mnuchin označil za "dosť produktívnu".