Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Fed rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Fed počas 16 mesiacov zvyšoval kľúčovú úrokovú sadzbu spolu 11-krát.

Washington 31. októbra (TASR) - Federálny rezervný systém (Fed) v USA oznámi v stredu (1. 11.) večer (19.00 SEČ) rozhodnutie o ďalšom smerovaní menovej politiky. Analytici očakávajú, že centrálna banka najväčšej svetovej ekonomiky ponechá svoju kľúčovú úrokovú sadzbu už druhýkrát po sebe nezmenenú v pásme 5,25 % až 5,5 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Fed počas 16 mesiacov zvyšoval kľúčovú úrokovú sadzbu spolu 11-krát. Cyklus sprísňovania menovej politiky pozastavil tento rok na zasadnutiach v júni a septembri. Od marca 2022 Fed hlavnú sadzbu v rámci boja proti vysokému rastu spotrebiteľských cien zvýšil celkovo o viac ako päť percentuálnych bodov. K zrýchleniu inflácie prispel okrem iného skokový rast cien energií po ruskom útoku na Ukrajinu.

Miera inflácie síce zostáva vyššia, ako je cieľová hodnota Fedu, zároveň sa však zmierňuje a hospodársky rast zostáva silný. To podporuje očakávania, že centrálnej banke sa podarí dosiahnuť tzv. mäkké pristátie, teda zníženie inflácie bez toho, aby ekonomika skĺzla do recesie.