Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

FED: Zvýšenie úrokových sadzieb je len otázkou času

Janet Yellenová Foto: TASR/AP

Fed vlani v decembri zvýšil úrokové sadzby prvýkrát po takmer desiatich rokoch, potom však už nepokračoval v ďalšom sprísňovaní menovej politiky.


Washington 24. marca (TASR) - Ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb v USA je podľa popredného predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fed) Jamesa Bullarda len otázkou času. Informovala o tom agentúra Reuters.

Takýto krok "už zrejme nie je ďaleko", uviedol dnes šéf St. Louiského Fedu. Poukázal na to, že menový výbor (FOMC) na svojom poslednom zasadnutí len mierne znížil ekonomické prognózy. Skoré zvýšenie sadzieb je preto možné, "ak sa ekonomika bude vyvíjať v súlade s očakávaniami".

Fed vlani v decembri zvýšil úrokové sadzby prvýkrát po takmer desiatich rokoch, potom však už nepokračoval v ďalšom sprísňovaní menovej politiky. Šéfka Fedu Janet Yellenová po poslednom zasadnutí menového výboru signalizovala, že banka bude sprísňovať menovú politiku opatrne. Aktuálne sa kľúčová úroková sadzba v USA nachádza v pásme 0,25 % až 0,50 %. Mnohí pozorovatelia počítajú v tomto roku len s dvomi malými zvýšeniami sadzieb. Podľa expertov Fed najbližšie zvýši sadzby v júni, ale nie je vylúčené, že sprísni menovú politiku už v apríli.