Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Fed zvýšil hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fed po dvojdňovom zasadnutí svojho menového výboru oznámil, že hlavnú úrokovú sadzbu zvyšuje o štvrť percentuálneho bodu do pásma 1-1,25 %.


Washington 14. júna (TASR) - Americká centrálna banka dnes podľa očakávania zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu. Urobila tak druhýkrát tento rok a tretíkrát za posledných šesť mesiacov.

Fed po dvojdňovom zasadnutí svojho menového výboru oznámil, že hlavnú úrokovú sadzbu zvyšuje o štvrť percentuálneho bodu do pásma 1-1,25 %. Banka tak rozhodla napriek spomaleniu tempa rastu ekonomiky na začiatku tohto roka. Podľa Fedu bolo totiž spomalenie rastu len dočasným javom. Menový výbor okrem toho oznámil, že v tomto roku začne s redukciou svojho portfólia dlhopisov.

Rozhodnutie centrálnej banky zvýšiť hlavnú úrokovú sadzbu však nebolo jednohlasné. Menový výbor tak rozhodol v pomere hlasov 8 ku 1. Jediným nesúhlasiacim členom výboru bol prezident Federálnej rezervnej banky v Minneapolise Neel Kashkari, ktorý podobne ako v marci uprednostňoval ponechanie sadzby v predchádzajúcom pásme.

Banka zároveň oznámila, že tento rok očakáva už len jedno zvýšenie úrokovej sadzby, čím potvrdila predchádzajúcu prognózu. Kedy by k tomu malo dôjsť, však vedenie Fedu nezverejnilo.

Po siedmich rokoch držania základnej úrokovej sadzby na historickom minime blízko nuly Fed sadzbu prvýkrát zvýšil v decembri 2015. Nasledovala ročná pauza a po zvýšení úrokovej sadzby v decembri 2016 ju americká centrálna banka zvýšila opäť v marci tohto roka na rozpätie 0,75-1 %.