Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Hrozí, že SR z eurofondov nevyčerpá 250 až 600 miliónov eur

Premiér Robert Fico Foto: TASR/AP

Slovenský premiér sa dnes v Bruseli stretol s Barrosom aj podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

Brusel 8. apríla (TASR) – Slovensku podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) hrozí riziko, že nestihne vyčerpať sumu 250 až 600 miliónov eur z eurofondov. Ide o peniaze, ktoré boli krajine určené v rámci súčasného programového obdobia na roky 2007 až 2013. Vytvorí sa preto pracovná skupina expertov, ktorá má povedať, ako tieto prostriedky čerpať efektívnejšie.

"Expertná skupina má v priebehu mája pripraviť správu o tom, ako môže Slovensko a Európska komisia pracovať, aby sme zabezpečili väčšiu mieru pružnosti a zrealizovali efektívne míňanie sumy 250 až 600 miliónov eur," avizoval Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli po stretnutí s predsedom EK José Manuelom Barrosom. Ide o sumu, ktorá môže byť považovaná za ohrozenú pri čerpaní eurofondov, za čo môže podľa neho bývalá vláda.

"My by sme privítali, keby bola možnosť tieto peniaze použiť na vytváranie pracovných miest pre mladých," priblížil šéf exekutívy. Rovnako je na Slovensku podľa neho problém aj so skupinou ľudí vo veku nad 50 rokov, ktorí si ťažko hľadajú prácu. Eurofondy sú tiež podľa Fica potrebné na budovanie infraštruktúry na Slovensku.

Slovenský premiér sa dnes v Bruseli stretol s Barrosom aj podpredsedom EK Marošom Šefčovičom. Hlavnou témou rokovania boli dôležité ekonomické otázky, predovšetkým čerpanie európskych fondov, ktoré môže Slovenská republika získať v aktuálnom období a možná realokácia týchto zdrojov.

Diskutovali tiež o politike súdržnosti a ďalších aktuálnych otázkach Európskej únie. Na zahraničnej pracovnej ceste predsedu vlády sprevádzal minister financií Peter Kažimír a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (obaja Smer-SD).