Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Minister Jahnátek stiahol z rokovania novelu o lesoch

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh novely zákona o lesoch kritizoval najmä podpredseda opozičnej strany Most-Híd Zsolt Simon.

Bratislava 3. decembra (TASR) –Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) stiahol z rokovania aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR návrh novely zákona o lesoch. Predloží ju následne na januárové zasadnutie parlamentu.

Agrorezort stiahnutie novely odôvodňuje tým, že v právnej norme sa po rokovaní výboru pre pôdohospodárstvo objavilo množstvo pozmeňujúcich návrhov, ktoré ministerstvo musí zanalyzovať. "Najväčší dôraz bude klásť na to, aby sa v žiadnom prípade neobmedzoval pohyb ľudí v lese, či zber húb a lesných plodov," uviedol hovorca rezortu Peter Hajnala.

O stiahnutie novely z aktuálnej schôdze parlamentu požiadal ministra Jahnátka dnes popoludní predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Dôvodom bolo to, aby nevznikli žiadne pochybnosti o tom, že ľudia môžu naďalej bez obmedzení zbierať huby a lesné plody a vstupovať do lesa tak, ako to bolo doteraz.

Novelu kritizoval najmä Simon

Návrh novely zákona o lesoch kritizoval najmä podpredseda opozičnej strany Most-Híd Zsolt Simon. Podľa neho ministerstvo pôdohospodárstva v novele navrhuje, aby sa aktivity za účelom zisku na lesných pozemkoch mohli organizovať alebo vykonávať len so súhlasom vlastníka či správcu. Poslanci v pôdohospodárskom výbore Národnej rady však do zákona ešte doplnili vetu, že "za účelom zisku sa nepovažuje sporadický zber húb a lesných plodov pre vlastnú potrebu návštevníka lesa". Minister Jahnátek sa následne podľa Simona v médiách vyjadril, že s týmito zmenami nesúhlasí, a preto navrhol tento bod jeho straníckych kolegov z novely zákona vypustiť.

Simon je však presvedčený, že obidve znenia sú nezmyselné. "Kto bude ten, kto rozhodne o tom, či pozbierané huby sú za účelom vytvorenia zisku, alebo si ich doma pripravíte na panvici a skonzumujete sami? Takého človeka niet. Pokiaľ bude platiť dikcia, ktorú navrhol samotný minister a doniesol do parlamentu, tak som presvedčený, že nikto, ani huby, ani lesné plody zbierať nebude," uviedol dnes Simon.

Pokiaľ však prejde bod, ktorý navrhli jeho stranícki kolegovia na výbore, tak je podľa Simona šanca, že si ľudia budú môcť ísť nazbierať huby a zobrať ich domov. "Osobne si však myslím, že návrh ministra Jahnátka vypustiť tento bod zo spoločnej správy je zlý a poškodí občanov," dodal Simon. Žiadal teda, aby ministerstvo tento návrh ešte raz prepracovalo od základov alebo vypustilo obidve zmeny v novele zákona.

Ku kritike návrhu novely sa pridali aj ďalší opoziční poslanci, a to Ľubomír Galko (SaS), Ján Mičovský a Martin Fecko (OĽaNO). Galko na dnešnom brífingu v NR SR vyhlásil, že premiér zachránil svoje "hlasovacie stroje" doslova v hodine dvanástej. A to tým, že nariadil ministrovi, aby kontroverzný zákon stiahol z rokovania parlamentu. Pretože navrhovaná novela podľa neho rozčúlila nielen odbornú, ale aj laickú verejnosť.