Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

FICO: Makroregionálne stratégie môžu pomôcť budovať európsku identitu

Na snímke zľava slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, premiér SR Robert Fico a eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics na 5. výročnom fóre s názvom Stratégie EÚ pre dunajský región 3. novembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Stratégia EÚ pre dunajský región je platformou partnerských štátov s cieľom riešiť spoločné problémy v medzinárodnej podunajskej oblasti.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Makroregionálne stratégie by mohli pomôcť preklenúť rozdiely medzi národnou a európskou identitou. Uviedol to dnes v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD) v otváracom príhovore na konferencii Voda, vedomosť a inovácia v Dunajskej stratégii, ktorá sa uskutočňuje v rámci 5. výročného fóra Stratégie EÚ pre dunajský región.

Medzi pocitom národnej a európskej identity je totiž podľa neho niekedy obrovská priepasť. "Veľmi užitočnú úlohu by mohli v tomto smere zohrať makroregionálne stratégie, ktoré združujú národy a krajiny zdieľajúce geografický región, s určitou mierou regionálnej identity. Makroregionálne stratégie by nám mohli pomôcť preklenúť rozdiel, priepasť medzi národnou a európskou identitou," podčiarkol.

"Regionálna identita vychádzajúca z pocitu prirodzenej regionálnej spolupatričnosti môže pomôcť pri vytváraní identity európskej a vdýchnuť tak európskej myšlienke nového ducha," doplnil Fico.

Zdôraznil zároveň, že "niet pochýb o tom, že posilňovanie inovácií a inovačných postupov je nevyhnutným predpokladom na to, aby náš región a celá EÚ uspeli v globálnom konkurenčnom prostredí".

Stratégia EÚ pre dunajský región je platformou partnerských štátov s cieľom riešiť spoločné problémy v medzinárodnej podunajskej oblasti. Slovensko koordinuje prioritnú oblasť 4 (ochrana vôd) s Maďarskom a prioritnú oblasť 7 (vedomostná spoločnosť) so Srbskom.

Dvojdňové fórum s názvom Innovative Flows - Water, Knowledge and Innovation in the Danube Region (Inovačné toky - voda, vedomosti a inovácie v dunajskom regióne) sa uskutočňuje za účasti podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča a eurokomisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibora Navracsicsa.