Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Premiér dnes podpíše memorandum s Continentalom

Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Robert Fico po odpise odcestuje Paríža.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico dnes popoludní odcestuje do nemeckého Hannoveru. Tam spolu s ministrami financií Petrom Kažimírom a hospodárstva Tomášom Malatinským podpíšu memorandum o porozumení s predstaviteľmi spoločnosti Continental.

Pôjde o investíciu v objeme 250 miliónov eur, vďaka ktorej sa na Slovensku vytvorí 600 pracovných miest.

Následne Fico odletí do Paríža. V stredu 11. apríla sa vo francúzskej metropole stretne s predsedom vlády Jean-Marcom Ayraultom, prezidentom Francoisom Hollandom a generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Josém Ángelom Gurríom a jej najvyššími predstaviteľmi.

Témou rokovaní budú najmä témy týkajúce sa hospodárskej a menovej únie, aktuálna situácia v eurozóne a opatrenia v boji s hospodárskou krízou. Preberú tiež posilnenie bilaterálnych vzťahov, ako aj vzájomnej hospodárskej a obchodnej spolupráce.

S Gurríom bude Fico diskutovať najmä o možnostiach prehĺbenia kooperácie v oblasti nezamestnanosti, vzdelávania, reformy verejnej správy a čerpania fondov EÚ.

Ide o historicky prvú pracovnú návštevu slovenského najvyššieho vládneho činiteľa v OECD od vstupu SR do nej v roku 2000. Pozval ho na ňu Gurría minulý december počas prezentácie pravidelnej hodnotiacej správy tejto organizácie.

TASR informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Kažimír: Sú pred nami kľúčové rokovania s Continentalom

O tom, s akou konkrétnou ponukou idú dnes zástupcovia vlády do sídla spoločnosti Continental do Hannoveru, sa novinári a verejnosť dozvie v rámci legislatívneho procesu. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s tým, že kabinet ju ešte bude schvaľovať.

"Stále sme sa nedohodli, o pár hodín sú pred nami kľúčové a záverečné rokovania," priblížil. Predpokladá, že po dnešnej priamej dohode by sa mohlo podpísať memorandum o ochote slovenskej vlády podporiť stimulmi investíciu vo výške 250 miliónov eur, ktorá má priniesť 600 pracovných miest. Tým by podľa Kažimíra vznikol v Púchove jeden z najväčších európskych závodov na výrobu pneumatík.

Zopakoval, že rozhodovanie o Continentali bude ešte predmetom medzirezortného pripomienkového konania a legislatívneho procesu. Reagoval tak na otázku, aký veľký investičný stimul je vláda ochotná tejto nemeckej spoločnosti poskytnúť pre rozšírenie výroby v Púchove.