Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Premiér: Nezamestnanosť sa na Slovensku dostane tento rok pod 9 %

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas 7. schôdze vlády SR. Bratislava, 11. mája 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Nová vláda si v Programovom vyhlásení stanovila za cieľ dostať nezamestnanosť pod 10 % a zároveň vytvoriť 100.000 nových pracovných miest. Fico o takomto zámere vôbec nepochybuje.

Bratislava 29. mája (TASR) – Nezamestnanosť na Slovensku by sa mala tento rok dostať pod úroveň 9 %. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD). "Do konca roku 2016 je to reálne," uviedol predseda vlády v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Nezamestnanosť sa na Slovensku podľa posledných údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny z apríla tohto roku nachádza na úrovni 9,64 %. Nová vláda si v Programovom vyhlásení stanovila za cieľ dostať nezamestnanosť pod 10 % a zároveň vytvoriť 100.000 nových pracovných miest. Fico o takomto zámere vôbec nepochybuje.

Už len príchod automobilky Jaguar Land Rover do Nitry spôsobil podľa neho obrovské oživenie pracovného trhu aj daného regiónu. "Máme tu ďalšie investície a je tu aj dobrý rast ekonomiky, čo samotné vytvára pracovné miesta," doplnil Fico.

Práve naopak, Slovensko sa podľa neho nachádza v štádiu, kedy má nedostatok pracovných síl. Postupne sa totiž dostáva k "magickej" hranici nezamestnanosti okolo 7 a 8 %, ktorá bola aj v predkrízových rokoch 2007 a 2008. "Už ťažko pôjdeme pod týchto 7 a 8 %, pretože tu máme kategóriu ľudí, ktorí nechcú pracovať, ľudí, ktorí nechcú chodiť oficiálne do práce, hoci pracujú kvôli tomu, že sa obávajú exekúcie a sú tu ľudia, ktorí zneužívajú sociálny systém," vymenoval Fico.

Okrem toho je podľa neho na Slovensku veľká skupina rómskych spoluobčanov, ktorí nemajú primerané vzdelanie, kvalifikáciu a teda nie sú na pracovnom trhu. Štát preto musí podľa premiéra pokračovať v tom, čo sa začalo počas jeho druhej vlády. Vtedy bol prijatý zákon, podľa ktorého musí človek, ktorý poberá sociálne dávky, odpracovať osem hodín verejných prác týždenne v prospech mesta alebo obce.

"Mestá a obce si to veľmi pochvaľujú a my by sme išli radi ďalej a ešte viac posilnili mechanizmy proti tým, čo zneužívajú sociálny systém," avizoval Fico. Verí, že návrhy, ktoré prídu z dielne ministerstva práce, budú v tomto veľmi efektívne.

Pripomenul, že napríklad dlhodobo nezamestnaní sú ľudia bez akýchkoľvek pracovných návykov, ľudia, ktorí niekoľko rokov nešli do práce. A ak niekto roky nechodí do práce, ťažko ho je prinútiť vstať ráno o piatej, aby bol o pol šiestej vo vlaku alebo v autobuse na ceste do práce. "Preto musia byť ponúkané špeciálne typy prác pre týchto ľudí a práve forma verejných prác a podobných alternatív sa zdá byť ako najvhodnejšia," dodal predseda vlády.