Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Pri nezamestnanosti pod 10 % môžu chýbať kvalifikovaní ľudia

Robert Fico Foto: TASR - Štefan Puškáš

Stále kopírujeme priemer eurozóny bez akýchkoľvek ťažkostí. Vlani bol na Slovensku druhý najrýchlejší pokles nezamestnanosti v celej Európskej únii, uviedol premiér na dnešnej tlačovej konferencii.

Bratislava 21. februára (TASR) - Vláde sa darí plniť cieľ, a to znižovať nezamestnanosť na Slovensku na priemer eurozóny. Firmy však pri ďalšom poklese nezamestnanosti môžu mať problém nájsť dostatok kvalifikovaných ľudí. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Stále kopírujeme priemer eurozóny bez akýchkoľvek ťažkostí. Vítam, že dnes konštatujeme ďalší pokles nezamestnanosti na úroveň 10,39 %," uviedol Fico s tým, že vlani bol na Slovensku druhý najrýchlejší pokles nezamestnanosti v celej Európskej únii.

Slovensko však podľa premiéra naráža na problém, že firmy nemôžu nájsť dostatok kvalifikovaných ľudí. "Ak pôjdeme pod hranicu nezamestnanosti 10 %, dostaneme sa do stavu, že nebude na trhu práce dostatok kvalifikovaných pracovných síl, o to viac budeme musieť spúšťať rekvalifikačné programy," uviedol Fico.

Problémom sú aj exekúcie. "Je odhad, že až 40.000 ľudí je úmyselne evidovaných ako nezamestnaných, aby nepodliehali exekúciám," doplnil Fico.

Opäť pripomenul, že počas posledných štyroch rokov na Slovensku vzniklo 130.000 nových pracovných miest. "Verím, že v ďalšom období, pokiaľ bude mať Smer-SD možnosť byť súčasťou vlády, máme šancu vytvoriť ďalších 100.000 nových miest, pretože len v tomto roku sa rysuje, že môžeme na základe investícií a podporných programov vytvoriť minimálne 30.000 pracovných miest," uviedol Fico.



Zároveň skonštatoval, že za vlády Ivety Radičovej od júna 2010 do apríla 2012 pribudlo do evidencie úradov práce 30.955 disponibilných nezamestnaných. "Ak zoberieme to isté kritérium, tak od apríla 2012, keď sme prevzali vládu, do januára 2016 tento počet poklesol o 80.000. Za vlády Ivety Radičovej stúpol počet nezamestnaných. Je to rovnaká metodika, čo len potvrdzuje, kde sa nachádzame v boji proti nezamestnanosti," tvrdí Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) tiež vyčíslil, že počet nezamestnaných do 29 rokov klesol za štyri roky o 43.946 osôb, absolventov v evidencii úradov práce ubudlo 7054. „U dlhodobo nezamestnaných evidujeme pokles o 18.772 osôb,“ doplnil Richter s tým, že u nezamestnaných ľudí nad 50 rokov k výraznému poklesu nedošlo.

Richter zároveň avizoval, že v záujme vlády je vyhodnocovať každý projekt zameraný na podporu zamestnávania. "Máme záujem po vyčerpaní každého jedného projektu skontrolovať efektívnosť. Efektívnosť pri takmer 13.000 mladých ľudí je 86 % . Toľko mladých ľudí po uplynutí projektu ostalo pracovať," dodal Richter.